Naţionala de juniori sub 19 ani a României va susţine săptămâna viitoare partidele din ultima fază a preliminariilor Campionatului European de fotbal din această vară, competiţie la care tricolorii n-au mai ajuns din 1993.

Pentru a sparge gheaţa care a pus stăpânire peste performanţă, elevii lui Cristian Sava trebuie să câştige Grupa 2 a turului de elită, serie din care mai fac parte Portugalia, Ungaria şi Grecia. Meciurile se vor disputa în fieful maghiarilor, la Tatabanya şi la Telki.

Răzeşul din defensivă

„Un inimos, un luptător, un răzeş de-al lui Ştefan cel Mare!”. Aşa sună caracterizarea făcută de antrenorul Sava unuia dintre jucătorii săi. Este vorba despre, Ionuţ Mihălăchioaie, cel care a împlinit 19 ani pe 30 ianuarie.

Toamna trecută, fundaşul legitimat la FCM Bacău a debutat oficial pentru o reprezentativă a României (în duelul cu Scoţia, din turul preliminar al actualei campanii, pierdut de tricolori cu 0-3).

„Mi s-a făcut pielea de găină atunci când mi s-a cântat imnul prima dată. Atunci când joc pentru naţională, sunt cu sufletul pentru România! Sper să ajungem şi la turneul final, ar fi cea mai importantă realizare din cariera mea. Mergem în Ungaria să câştigăm toate meciurile, să facem o imagine bună fotbalului românesc. Poate portughezii par favoriţi la calificare, dar diferenţa se va face pe teren”, ne-a spus, încrezător, Mihălăchioaie.

Avându-l pe brazilianul Daniel Alves drept fotbalistul favorit, Ionuţ nu îndrăzneşte încă să viseze că ar putea ajunge la FC Barcelona, echipa pe care o admiră cel mai mult: „Îmi doresc să evoluez pentru o formaţie din Liga I. Nu contează numele ei”.

Realizarea selecţionerului: „Să-i fac oameni pe aceşti copii!”

Cristian Sava are încredere în băieţii pe care îi pregăteşte şi speră să-i ducă la turneul final, care va avea loc în Franţa: „Trebuie să-i obişnuim pe jucători cu performanţa, să-şi dorească să realizeze ceva în carierele lor. De patru ani şi jumătate muncim cu această generaţie, ar fi foarte frumos să mergem la Campionatul European”.

Pentru el însă, o calificare la această competiţie nu ar reprezenta momentul de vârf al carierei: „Cea mai importantă realizare este să-i fac oameni pe aceşti copii! Vă spun sincer, nu-mi doresc să ajung la echipe de seniori. Mă ocup de juniori de cinci-şase ani şi îmi dau seama că nu mai pot fi la fel ca atunci când am debutat la această categorie. Am căpătat experienţă”.

Chiar dacă nu i s-a impus accederea în turneul final, Sava este conştient că un eventual eşec i-ar putea provoca demiterea. „Obiectivul nostru a fost calificarea în turul de elită. Dacă nu vom merge mai departe, voi fi la dispoziţia federaţiei, care ar putea să se dispenseze de serviciile mele. Dar schimbările de antrenori nu trebuie făcute doar de dragul de a fi făcute. Un antrenor de copii se creşte greu…”, ne-a zis selecţionerul.

„Statul este primul care ar trebui să intervină pentru resuscitarea sportului la nivel juvenil. Noi construim blocuri, în loc să investim în suflete… În străinătate, copilul e un lucru sfânt, i se oferă totul! La noi, copiii rămân fără dragostea părinţilor plecaţi peste hotare pentru a câştiga bani, iar asta îi afectează.”
Cristian Sava, antrenorul naţionalei de juniori sub 19 ani


SOLIDARITATE


Sava îl apără pe Cheran

Cristian Sava crede că scandalul selecţiei pe pile în care a fost implicat Florin Cheran, omologul său de la naţionala de juniori sub 17 ani, nu a reprezentat decât o glumă proastă: „Vorbim de nea Florin Cheran. Credeţi că el se pretează la aşa ceva? A fost o făcătură ceea ce s-a întâmplat atunci! Noi, antrenorii de la reprezentativele de juniori, avem salarii bune, nu facem chestii dintr-astea”.

Tehnicianul reprezentativei de juniori sub 19 ani nici nu se gândeşte că ar putea fi acuzat că acceptă şpagă pentru a aduce la lot un anumit jucător: „Am copii, familie, nu mă pătez pentru 100, 200 sau 600 de euro. Credeţi că mănânc cu zece guri? Am învăţat de la tata că, până la urmă, doar sufletele rămân din noi. Banul este materie, nu-l iei cu tine pe lumea cealaltă”, a spus Sava.

GRUPA 2

Programul meciurilor

Luni (ora 18.00)

Portugalia – România
Ungaria – Grecia

Miercuri (ora 18.00)

România – Ungaria
Portugalia – Grecia

Sâmbătă (ora 14.00)

Grecia – România
Ungaria – Portugalia

  • La turneul final se va califica formaţia care va termina pe primul loc