Evenimentul Zilei > Actualitate > Cu creionul după infractori
Cu creionul după infractori

Cu creionul după infractori

Poliţiştii suceveni au apelat de mai multe ori la un caricaturist pentru portrete-robot.

Caricaturistul Mihai Pânzaru, cunoscut sub numele de PIM, şi-a luat de fiecare dată creionul cu el şi a răspuns solicitărilor poliţiei. Ultima oară s-a întâmplat chiar în urmă cu câteva zile, când maestrul PIM a fost chemat la poliţie să realizeze portretulrobot al unui individ care tâlhărise un taximetrist la ieşirea din Suceava spre Fălticeni. Cum anchetatorii nu au reuşit în cele mai bine de două săptămâni de la producerea faptei să dea de urma autorului, îşi pun acum toate speranţele ca îl va recunoaşte cineva pe infractorul desenat de PIM.

A colaborat şi cu miliţienii

Artistul povesteşte că, după ce a terminat de desenat, poliţiştii i-au adus un alt portret-robot al aceluiaşi individ, făcut de specialiş tii lor cu ajutorul tehnicii speciale din poliţie. „Satisfacţia mea este că atât taximetristul tâlhărit, cât şi poliţiştii au spus că al meu este cel mai bun“, zâmbeşte PIM, mândru că a „bătut“ tehnica modernă a poliţiei. „Cele făcute de graficieni sunt mai umane, mai calde, mai reale. Celelalte sunt mai rigide, oricât de modern şi ultraperformant ar fi calculatorul, programul pe care se lucrează“, completează caricaturistul.
Mihai Pânzaru-PIM spune că realizarea unui portret-robot îi ia în jur de două ore şi, pentru a ajunge la desenul final, a avut nevoie până acum de maximum opt încercări. „E o anumită tehnică. Porneşti de la lucruri generale – faţă, urechi, bărbie nu ştiu cum, fălci, nas ascuţit, ochii – mari, mici. Ce culoare au ochii, sprâncenele, părul cum e… Se lucrează pornind de la o formulă generală a chipului uman. Martorii sunt foarte importanţi, trebuie să reţină cât mai multe semnalmente ale infractorului“, mărturiseşte artistul.

Îşi aminteşte că primul portret-robot l-a făcut înainte de Revoluţie, pe vremea miliţiei. Cel mai impresionant caz la care poliţia i-a cerut ajutorul a fost, spune caricaturistul, tentativa de viol comisă asupra unei fetiţe în vârstă de 7-8 ani. „Micuţa avea ochii roşii. Poliţistul mi-a spus că din cauză că a fost strânsă de gât“, povesteş te PIM. S-a interesat ulterior şi pedofilul a fost identificat la timp, înainte de a mai traumatiza şi alţi copii. „L-au prins, îşi aminteşte caricaturistul, după strungă reaţa de la dinţi, detaliu foarte important pe care eu îl prinsesem în portretul-robot“.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: