Evenimentul Zilei > Actualitate > Cu cât eşti taxat dacă foloseşti cardul în afara ţării
Cu cât eşti taxat dacă foloseşti cardul în afara ţării

Cu cât eşti taxat dacă foloseşti cardul în afara ţării

"Plasticul" emis pentru sumele în lei e avantajos în ţară. În schimb, dacă vreţi să faceţi cumpărături peste hotare, comisioanele la plata cu cardul s-ar putea să vă determine să vă răzgândiţi.

Puţini sunt cei care au carduri emise de băncile româneşti şi ştiu la ce curs de schimb vor face plăţile atunci când merg la cumpărături în străinătate. În plus, sumele din cont sunt şi ele "ciupite" de comisioane bancare, scrie revista "Capital".

Pentru a cumpăra din zona euro, cu un card emis în lei, este nevoie de efectuarea a două schimburi valutare, în special la cardurile Visa. Acestea au ca monedă de referinţă dolarul american, astfel că pentru a cumpăra din Euroland este nevoie ca suma în lei să fie convertită în dolari, iar această din urmă sumă să fie transformată în euro.

Curs valutar impus

Cursurile la care se fac de obicei aceste schimburi valutare sunt cele practicate de Visa în ziua efectuării tranzacţiei. Majoritatea băncilor româneşti folosesc schimbul valutar al Visa sau MasterCard, dar sunt şi unele care utilizează cursul BNR.

Deşi este folosită rata de schimb a băncii centrale, nu este luat în calcul cea din ziua efectuării tranzacţiei, ci aceea din ziua în care este decontată tranzacţia, adică de peste câteva zile.

Taxe "grele" la retragerile din afară

Dacă vreţi să retrageţi euro de pe un card emis în lei când sunteţi peste hotare, ar fi bine să o faceţi decât dacă e neapărat necesar. De exemplu, clienţii Băncii Transilvania trebuie să plătească 2 euro pentru 100 de euro retraşi, în timp ce posesorii de card OTP dau 3,35 euro.

Sumele urcă la BCR şi BRD care percep 3,8 euro, ajunge la 4 euro dacă e un card RBS şi la 4,14 euro dacă plasticul emis aparţine UniCredit. Taxele sunt valabile dacă retragerile se fac de la ATM-uri care nu fac parte din grupul bancar al emitentului cardului.

2%
este comisionul perceput de BCR şi RBS pentru schimbul valutar la orice tranzacţie efectuată cu cardul emis în lei, în afara ţării

LA RETRAGERE

Ce taxe vi se percep la ATM-urile din alte ţări

Sume plătite cu cardul în străinătate