Evenimentul Zilei > Justitie > CSM s-a sesizat din Kamikaze în cazul Curtea Supremă – Voiculescu
CSM s-a sesizat din Kamikaze în cazul Curtea Supremă – Voiculescu

CSM s-a sesizat din Kamikaze în cazul Curtea Supremă – Voiculescu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) efectuează verificări la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ICCJ), după ce revista Kamikaze a semnalat nereguli organizatorice, menite a "dirija" contestaţia în anulare depusă de Dan Voiculescu, împotriva verdictului de colaborator al Securităţii, către un complet care, statistic vorbind, se pronunţă în defavoarea CNSAS.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a României a decis, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă, că Dan Voiculescu a fost turnător al Securităţii, sub pseudonimul "Felix". Acesta a atacat hotărârea printr-o cale extraordinară de atac, şi anume contestaţia în anulare. Numai că, a depus-o şi personal, a trimis-o şi prin poştă, contestaţia fiind, astfel, înregistrată de două ori.

“De ce a depus Dan Voiculescu două cereri? E deja o cutumă: în cele mai multe dosare, cererile de judecată se depun atît în persoană, cît şi prin poştă, tocmai pentru a primi numere diferite de înregistrare şi a nimeri la două complete diferite; în funcţie de care complet consideră avocaţii că e mai favorabil, se păstrează doar una dintre cereri, iar cealaltă e retrasă", scrie Kamikaze, care mai notează: "În cazul lui Felix, s-a întîmplat ceva şi mai amuzant: numărul de înregistrare (17.725) de pe cererea depusă personal pe 18 mai a fost şters cu pastă corectoare şi s-a scris pe deasupra un nou număr: 2.662. Adică un număr mult mai vechi, special ca dosarul să ajungă la Completul VII. Asta deşi toate numerele de la Registratura Generală din zilele de 18 şi 19 mai au cinci cifre şi pornesc de la 17.000 în sus".

Toate acestea pentru ca: “Dosarul lui Dan Voiculescu a nimerit la Completul VII de la Înalta Curte, cel mai binevoitor şi îngăduitor complet al instanţei supreme în raport cu turnătorii şi ofiţerii fostei Securităţi. La o consultare a listei de şedinţe a ÎCCJ, se observă că acest complet a judecat, preponderent, în favoarea celor acuzaţi de CNSAS de colaborare cu Securitatea", concluzionează Kamikaze.

Două registre la instanţa supremă

Grefierul Stelian Bodeanu, din cadrul Biroului de Informare şi Relaţii Publice al ICCJ, explică, însă, că la instanţa supremă există două Registre de înregistrare, unul pentru dosare şi altul pentru cereri şi petiţii. Astfel, Dan Voiculescu ar fi depus contestaţia în anulare în Registrul de dosare, la cauza deja judecată, în care s-a pronunţat verdictul de colaborator al fostei Securităţi. Iar contestaţia trimisă prin poştă ar fi fost înregistrată în Registrul de cereri şi petiţii.

CSM va întocmi un Raport

Purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu, declară că instituţia s-a sesizat din revista Kamikaze şi că procedura de verificare la Curtea Supremă a fost demarată. “Se vor solicita documente de la instanţă, registrele de intrare, şi, în funcţie de rezultatul verificărilor, inspectorii se pot deplasa şi personal la instanţă, pentru a efectua verificări amănunţite. Urmează a fi întocmit, apoi, un Raport care va fi prezentat secţiei de judecători sau plenului CSM, în vederea adoptării unei decizii“.