Evenimentul Zilei > Justitie > CSM cere clasei politice să repună România pe calea integrării europene
CSM cere clasei politice să repună România pe calea integrării europene

CSM cere clasei politice să repună România pe calea integrării europene

Preşedintele CSM, Alina Ghica, a declarat că întreaga clasa politică, în principal Guvernul şi Parlamentul, trebuie să ia măsuri pentru reintegrarea deplină a României în familia Europei

 "Luăm act de îngrijorările exprimate în mod neechivoc de Comisie cu privire la posibila afectare a caracterului ireversibil şi sustenabil al reformelor în contextul politic recent şi solicităm întregii clase politice şi în primul rând Guvernului şi Parlamentului să ia neîntârziat măsuri convingătoare pentru a repune România pe calea integrării sale europene depline", a arătat preşedintele CSM. Ghica a precizat că fermele luări de poziţie ale CSM privind apărarea independenţei justiţiei şi prin care se atrăgea atenţia asupra pericolului unor derapaje de la principiile democratice în actualul context politic au fost „nu doar apreciat de către Comisie, ci se şi regăsesc în unele dintre recomandări”.
Clasa politică a dinamitat eforturi de ani de zile
Preşedintele CSM şi-a exprimat regretul că „eforturile din ultimii ani ale întregului sistem judiciar, dar şi ale factorilor politici, au fost subminate de evoluţiile din ultimele săptămâni de pe scena politică, ceea ce a condus la concluziile negative ale acestui raport”. Alina Ghica a arătat că instituţia a luat act de aşteptările Comisiei Europene reafirmând angajamentul ferm al CSM de a veghea la respectarea deplină a independenţei justiţiei şi de a-şi consolida rolul în asigurarea unor proceduri transparente şi obiective de numire a procurorului general al PICCJ şi al procurorului şef al DNA, dar şi în celelalte funcţii de conducere din PICCJ şi DNA.
Felicitări pentru magistraţi
CSM a salutat evaluarea pozitivă a activităţii instanţei supreme, a DNA şi a Ministerului Public în general, precum şi recunoaşterea eforturilor instituţionale şi personale ale acestor instituţii şi ale conducătorilor de judecători şi procurori, menţionând că la nivelul tuturor instanţelor şi parchetelor se depun eforturi pentru eficientizarea activităţii. În opinia preşedintelui CSM, concluziile negative ale raportului „se referă exclusiv la aspecte ce ţin de celelalte puteri ale statului, inclusiv la ameninţări din partea acestora la adresa independenţei justiţiei”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.