Sătulă de cantitatea enormă de acuze şi promisiuni false, m-am izolat de restul lumii, pe canapea, în faţa televizorului. Şi, minune… Am reuşit să uit pentru o oră de situaţia critică a românilor şi a României (situaţie din care nu vom ieşi prea curând) datorită unui documentar fascinant difuzat de National Geographic (recunosc sunt fan!). Programul a reuşit să mă pună pe gânduri.
Nu sunt foarte pricepută în ceea ce priveşte evoluţia omului, dar de Homo Sapiens şi de Omul de Neanderthal am auzit şi eu. Ei bine, se pare că omul modern este atât de complex şi de civilizat (!), datorită faptului că genele noastre vin de fapt de la trei specii. Într-o peşteră din munţii Altai, Siberia, s-au descoperit o falangă umană şi un molar.
Rezultatele testelor ADN au adus liniştea în lumea ştiinţifică. Aparţineau unei specii umane diferite de cele cunoscute, numită ulterior Denisovani, după numele peşterei unde au fost găsite rămăşiţele. Cercetătorii au ajuns la concluzia că cele trei specii coexistau în pace, probabil având chiar şi relaţii sexuale.
Întrebarea care se pune este: făcând o paralelă între nebunia din România şi armonia din preistorie, oare ce-am pierdut de atunci?