CRONICA TV: Cum a ajuns Ilie Dobre mai popular decât PNŢCD

CRONICA TV: Cum a ajuns Ilie Dobre mai popular decât PNŢCD

Aurelian Pavelescu vrea să explice la Realitatea TV situaţia juridică încâlcită a PNŢCD. Cine mai e preşedinte, câte aripi există, statute, ştampile, legitimităţi...

Praful s-a ales de PNŢCD, cea mai mare sperietoare a lui Iliescu în anii '90. Tocmai de asta, a fost şi cel mai infiltrat de securişti. Paul Dumitrescu, fost şef de cadre la PNŢCD imediat după decembrie '89, primul român trecut prin iadul reeducării de la Piteşti, îmi povestea ce forfotă de securişti a fost, în primele luni, la poarta partidului, veniţi să se înscrie. Pe mulţi îi cunoştea personal, din anii de urmăriri şi anchete. Despre alţii, îi semnalau colegi, prieteni. Şi din teritoriu veneau semnale că fenomenul se repetă la toate filialele.

S-a dus la Corneliu Coposu să-i atragă atenţia că lucrurile trebuie oprite. Seniorul, fie bucuros de valul de simpatie pentru PNŢCD, fie din alte motive, nu a dorit să ia măsurile drastice pe care Dumitrescu i le cerea. În final, în locul securiştilor, Paul Dumitrescu a fost cel care şi-a dat demisia.

La interviul făcut cu Ion Diaconescu, de ziua sa, la 94 de ani, Horia Tabacu aduce vorba de infiltrarea securiştilor în partid. "Au fost vreo 35%", spune Horia. Ion Diaconescu nu aude, ocupat să răspundă la telefon. Sare indignat, în schimb, unul dintre bătrânii de la masa festivă: "35%? E mult domnule!" Ciudat. Protestul s-a legat de cifră, nu de existenţa fenomenului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pavelescu dă să înceapă explicaţia cu Congresul din 2008. Ca Trahanache auzind de plebicist, realizatoarea se sperie şi-i cere s-o scurteze. "Lăsaţi-mă 30 de secunde. Pe Ilie Dobre l-aţi lăsat să strige gooool mai mult de 30 de secunde," se roagă Pavelescu. "30 de secunde mai avem până la sfârşitul emisiunii", e neînduplecată ziarista. Pavelescu cere seriozitate, corespunzător cu importanţa istorică a subiectului. I se taie vorbele. Emisiunea se termină la fix.