Suntem în război

În primul rând, poate că unii suntem conştienţi, dar, de o perioadă de timp, Turcia este în război. În acest război izbucnit pe teritoriul ţărilor vecine avioanele şi toate genurile de vehicule joacă un rol. Pe scurt, economia noastră suportă cu succes, dar constrânsă cheltuielile extraordinare.

Rusia şi noi...

Alianţele clasice ale politicii noastre externe şi-au schimbat atributele şi, mai ales Rusia lui Putin, ocupă acum poziţia de partener strategic. Dar acest parteneriat se află sub ameninţarea sprijinului pe care Putin îl acordă cu prioritate regimului Assad. Iar dacă în privinţa ultimului incident de la Idlib, Rusia va continua să rămână spectator, susţinător al lui Assad, relaţiile dintre Ankara şi Moscova ar putea fi reconsiderate.

Israelul şi Turcia

Planul de pace adus în actualitate de preşedintele SUA, Donald Trump, întârzie şi mai mult îndreptarea relaţiilor dintre Turcia şi Israel. Atâta timp cât Turcia va continua să apere drepturile palestinienilor, atât în Orientul Mijlociu, cât şi în lumea islamică, nu va fi posibilă o apropiere de Israel.

Dependenţa de democraţie

Suntem o ţară care evaluăm împreună greutăţile şi posibilităţile existenţei nostre în acest spaţiu geografic. Şi ne deosebim prin dependenţa noastră de democraţia pluralistă şi liberală, ceea ce nu prea întâlnim în ţările din Orientul Mijlociu. Dar războaiele pentru putere sau operaţiunile de percepţie ne ameninţă şi pe noi. Unitatea naţională este apărarea cea mai eficientă.

Unitatea naţională

În timp ce simţim durerea pricinuită de pierderea militarilor noştri la Idlib, nu ar trebui să neglijăm evaluarea realităţilor în care ne găsim şi a situaţiilor dificile. Nu ar trebui să uităm vreodată că unitatea naţională este cel mai mare suport al nostru. Editorial de Mehmet Barlas. (RADOR)

Te-ar putea interesa și: