Evenimentul Zilei > Social > Criză profundă în Armata Română. News alert! Avertismentul ministrului Apărării
Criză profundă în Armata Română. News alert! Avertismentul ministrului Apărării

Criză profundă în Armata Română. News alert! Avertismentul ministrului Apărării

Ministrul Apărării trage un semnal de alarmă. Armata Română are prea puțini soldați și ofițeri. Gabriel Leș a declarat că sunt unități militare cu numai 31 pană la 35% acoperire de personal.

Deși Armata face de mulți ani campanii mediatice prin care îndeamnă tinerii să îmbrace haina militară, să aibă o carieră în domeniu, lucrurile nu stau nici pe departe așa cum trebuie.

Agenția Agerpres a preluat declarația ministrului Apărării făcută ieri, la Cluj, care poate fi considerată un semnal de alarmă pentru deficitul uriaș de personal cu care se confruntă Armata.

„O problemă cu care se confruntă cam toate unităţile militare, din păcate, este rezolvarea problemei deficitului de personal.

Media este undeva la 70 şi ceva la sută acoperire, dar, din păcate, discrepanţele sunt destul de mari. Sunt unităţi militare unde avem 31-35% acoperire, bineînţeles, unităţi mai mici, dar există astfel de unităţi”, a declarat Gabriel Leş.

Și totuși nu putem să nu vedem că ani la rând, când s-au dat concursuri pentru intrarea în Armată, au venit foarte mulți tineri. În schimb, remarcă ministrul, baremurile de acceptare în sistem sunt extrem de dificil de trecut de către candidați. Ca atare, mulți pică. În special testele fizice.

Ca atare, e nevoie ca în acest domeniu, al testelor, să se facă anumite modificaări. Legate tocmai de condițiile de acceptare în rândul Armatei, a spus oficialul.

„Fiecare vizită pe care o fac este tocmai ca să ajungem la nivelul militarilor, să vedem exact cu ce anume se confruntă şi cum putem să îmbunătăţim şi să facem atractivă cu adevărat haina militară, să modificăm inclusiv ghidul carierei militare, astfel încât să vină persoane spre Armata României.

La ultimele discuţii pe care le-am avut cu militarii noştri am şi găsit anumite soluţii la care deja lucrăm şi o să le transpunem în norme legislative sau în ordine de ministru.

De exemplu, am găsit o situaţie de genul 1.000 şi ceva de persoane venite la examen în anumite structuri, foarte mulţi au căzut proba fizică.

Baremurile pentru proba fizică sunt foarte stricte în acest moment şi cred că aceste lucruri putem să le facem diferenţiat.

Una este militarul combatant, alta este un medic, un psiholog etc.

Cred că astfel de baremuri pot să fie un pic mai lejere, astfel încât pregătirea fizică să continue şi după încadrarea în structura militară”, a conchis ministrul Apărării.