CRIZA DIN UCRAINA. MAE român, preocupat de situația românilor din această țară

CRIZA DIN UCRAINA. MAE român, preocupat de situația românilor din această țară

Ministerul român al Afacerilor Externe al României urmăreşte, în permanenţă şi cu atenţie, evoluţia situaţiei din Ucraina și este preocupat de situaţia membrilor comunităţii istorice româneşti din această ţară.

Potrivit unui comunicat al MAE remis EVZ, ministerul este implicat activ în dezbaterile pe această temă din cadrul instituţiilor şi organizaţiilor europene şi euro-atlantice, contribuind la conturarea unor poziţii sau linii de acţiune, în funcţie de dinamica situaţiei din teren.

Ministrul Titus Corlățean a discutat, în ultimele zile, și pe această temă cu şefii diplomaţiilor din Olanda şi Italia. „MAE se pronunţă pentru utilizarea dialogului ca unică modalitate de soluţionare a actualei crize şi subliniază necesitatea abţinerii de la utilizarea forţei şi a oricăror măsuri sau acţiuni cu potenţial agravant”, precizează sursa citată.

Există o monitorizare permanentă a situaţiei comunității românești şi o informare promptă a Ministerului de către Consulatele generale de la Cernăuţi şi Odessa şi Ambasada de la Kiev, nefiind, în acest moment semnalate situaţii de risc faţă de aceasta ca efect al situaţiei interne din ţara vecină. În plus, diplomaţia română susţine eforturile instituţiilor UE de sprijinire a iniţierii unui dialog eficient între puterea şi opoziţia politică de la Kiev. De asemenea, MAE susţine demersurile şi declaraţiile oficialilor UE, Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate Stefan Füle  şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate Catherine Ashton, precizează comunicatul.

Ne puteți urmări și pe Google News