PROBLEME DE SISTEM. Chirurgii se plâng că nu mai au cu cine face echipă pentru operaţii şi că îşi planifică greu intervenţiile chirurgicale.
Spitalele din România se confruntă cu o lipsă acută de anestezişti, specialitate extrem de căutată în străinătate, în ţări precum Franţa, Marea Britanie, Norvegia, SUA. Dacă în unităţile sanitare din Bucureşti mai rămân două trei-posturi neocupate, în cele din provincie există un anestezist pentru toate secţiile din unitatea sanitară.
Este cazul spitalelor judeţene din Tulcea, Feteşti, Slobozia, Curtea de Argeş, Giurgiu. Din această cauză, majoritatea cazurilor urgente ajung în cele din urmă în Capitală, în stare gravă, ori mor. Aşa s-a întâmplat cu un copil de la Iaşi, internat la Secţia de oncopediatrie a Spitalului „Sf. Maria“, care nu a mai putut fi operat fiindcă nu a existat un anestezist pentru el. „Este jale ce se întâmplă, pleacă medicii pe capete“, atrage atenţia dr. Ingrid Miron, şefa Secţiei de hemato-oncopediatrie „Sf. Maria“ din Iaşi.
Cei mai buni medici pleacă în străinătate
Principalele motive pentru care specialiştii anestezişti pleacă sunt lipsa dotărilor din spitale, salariile proaste, în comparaţie cu cele ale medicilor din alte ţări europene, volumul mare de muncă. „Există o criză de anestezişti în toată Europa, în special în ţările nordice. Este o specialitate grea, puţini o urmează, aşa că specialiştii români au unde să se ducă“, explică medicul anestezist Ovidiu Peneş, de la Spitalul Universitar din Bucureşti.
Deşi lipsa anesteziştilor se simte în special în spitalele judeţene, totuşi şi echipele de medici chirurgi din Capitală se plâng de lipsa anesteziştilor şi spun că, uneori, cu greu îşi mai pot planifica unele intervenţii chirurgicale. „Cei mai buni pleacă să muncească în străinătate, şi nu neapărat pentru că vor să câştige mai mult, ci pentru că-şi doresc să lucreze într-un sistem medical civilizat. În următorii cinci ani, va scădea foarte mult calitatea actului medical“, este de părere Dia Ahmad, ortoped la Spitalul de Urgenţă Floreasca.
Solicitaţi în acelaşi timp de mai multe secţii
Cel mai greu de găsit sunt anestezişti cu experienţă, care garantează succesul unei operaţii. Aceştia sunt solicitaţi, în acelaşi timp, în mai multe locuri, aşa că de multe ori sunt nevoiţi să se plimbe de la un etaj la altul, dintr-o sală de operaţie în alta, când normal ar fi să stea la capul bolnavului operat pentru orice complicaţ ie care ar putea să apară. Problema se regăseşte atât în spitalele de adulţi, cât şi în cele de copii.
„La «Marie-Curie» nu avem un deficit de medici anestezişti, dar ne vin multe cazuri din provincie, tocmai din această cauză. Şi, mai rău, uneori suntem solicitaţi în spitale pentru adulţi pentru a anestezia copii. Nu este normal să se întâmple aşa. Micuţii trebuie operaţi la pediatrie“, atrage atenţia medicul Radu Tăbăcaru, anestezist la Spitalul „Marie-Curie“, din Capitală. În judeţul Hunedoara ar mai fi necesari cel puţin încă cinci medici anestezişti, după cum spune directorul executiv al Autorităţii de Sănătate Publică, Dan Magheru.
Deficitul de anestezişti a apărut în ultimii ani, după ce locurile celor care s-au pensionat nu au mai fost ocupate de medici tineri. „Specializarea în anestezie nu a mai atras spre rezidenţiat, în ultima vreme, prea mulţi absolvenţi de Medicină.
Mai mult, în ultimii ani, tinerii anestezişti din România au avut oferte foarte bune de lucru în străinătate, mai ales în Germania, şi au ales să plece. Cred că situaţia se va normaliza abia atunci când se va mai domoli exodul forţei de muncă. Din fericire necesarul de intervenţii chirurgicale este acoperit, iar calitatea actului medical nu are de suferit. Doar că anesteziştii pe care-i avem în anumite spitale sunt mai solicitaţi decât în mod normal“, adaugă Magheru. Directorul ASP Hunedoara mai spune că în judeţ ar fi nevoie de câte un medic anestezist la spitalele din Brad, Hunedoara şi Valea Jiului. (A contribuit Ciprian Iancu)
GĂRZI SUPLIMENTARE
Doctori foarte căutaţi
Un anestezist începător câştigă între 800 şi 1.600 de lei şi 2.000 de lei, dacă are experienţă. Cei care se angajează în mai multe gărzi pe lună pot ajunge şi la 4.000 de lei lunar.
„Este foarte greu să fii anestezist în România, având în vedere condiţiile în care trebuie să lucrezi. Chiar dacă sălile de Terapie Intensivă sunt dotate bine, întreţinerea lor costă mult şi service-ul nu este asigurat întotdeauna cum trebuie“, precizează Carmen Ursache, şefa Secţiei ATI de la Spitalul Colentina. Din cauza lipsurilor, anesteziş tii trebuie să facă faţă unui volum mare de muncă. Aceştia nu sunt solicitaţi doar în spitalul de stat, ci şi în cel privat.
„La Spitalul Universitar, începem anesteziile la ora 7.30 şi terminăm la 20.00. Mai sunt colegi care fac gărzi suplimentare la alte spitale. Alţii s-au retras în sistemul privat“, spune Ovidiu Peneş.