Guvernul a decis, astăzi, reducerea cu 20% a posturilor din aparatul central. Decizia se referă la posturile din ministere şi aparatul Guvernului. Potrivit unor surse din conducerea celor două formaţiuni politice din coaliţia guvernamentală, aceasta ar fi prima măsură anti-criză. Reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar a constituit subiectul principal al şedinţei de aseară a coaliţiei, niciun minister nefiind dispus să anunţe disponibilizări.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 16:58
În structurile administrative lucrau, în 2006, aproximativ 3,3 milioane de persoane. În aceeaşi perioadă, populaţia activă a României era de zece milioane de oameni.
Potrivit unor analişti, această măsură este una populistă deoarece în sistemul central lucrează cel mult 20.000 de persoane. În urma măsurii luate de Executivul Boc, îşi vor pierde slujbele cel mult patru mii de angajaţi, consilieri de rang inferior, care, oricum, au salarii mici.
De restructurările impuse astăzi de Guvern vor scăpa, potrivit unei declaraţii acordate de Liviu Dragnea, salariaţii din Ministerul Administraţiei şi Internelor, din Ministerul Apărării şi cel al Justiţiei.
O altă soluţie găsită de coaliţia de guvernare este reducerea cheltuielilor bugetare cu 18% în 2009, aceşti bani urmând să fie alocaţi pentru investiţii.
Puţini bani şi pentru achiziţia de bunuri şi servicii. Suma alocată anul trecut acestui sector va fi înjumătăţită.
Conform aceloraşi surse, guvernaţi găsesc necesară majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut. Astfel, pensiile ar creşte cu 9%. Ministerul Muncii susţine că majorarea nu implică un efort bugetar prea mare, iar decizia ar contribui la menţinerea puterii de cumpărare a pensionarilor, în contextul creşterii preţurilor.
Surse guvernamentale au declarat, pentru RTV, însă că majorările salariale din anumite sectoare nu vor depăşi 5%, sub nivelul inflaţiei, care depăşeşte şase procente.
Statul rămâne în continuare fără un buget definitivat, noii minişti neştiind ce sume de bani le stau la dispoziţie.
Harta disponibilizărilor
Preşedintele ANOFM, Silviu Bian, a estimat, pentru EVZ, că rata şomajului nu va depăşi 6% anul acesta, în condiţiile în care în acest moment 4,8% din populaţia activă este în şomaj (aproape o jumătate de milion de oameni).
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) estimează că, în următoarele două luni, 47.537 de persoane vor ajunge în şomaj. Cei mai afectaţi vor fi locuitorii Capitalei, urmaţi de cei din Cluj şi din Galaţi, astfel:
• 6.452 de bucureşteni • 3.971 de clujeni • 3.317 de gălăţeni
Cei mai mulţi dintre cei care vor rămâne fără un salariu provin din construcţii (11.241 de persoane), geniu civil (4.342) şi industria auto (3.904).
"Doctorii nu trebuie să se gândească la salarii mai mari"
Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a anunţat aseară, în cadrul unei vizite la Buzău, că, în condiţiile crizei economice, niciun angajat din sistemul sanitar nu ar trebui să se gândească la creşteri salariale.
"Creşterea salariilor nu reprezintă o problemă majoră la momentul acesta, mai ales că este vorba despre o criză economică şi nu trebuie să ne aşteptăm la cersteri salariale în acest an. Acum este de lucru la organizarea sistemului şi la creşterea capacităţii şi a modului de acţionare a sistemului", a precizat Arafat, citat de Mediafax.
Totodată, subsecretarul de stat a asigurat că deficitul de medici din sistemul de urgenţă va fi înlăturat în câţiva ani, în acest moment existând 400 de rezidenţi în pregătire.
Raed Arafat a vizitat aseară Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău, unde a evaluat posibilităţile instituţiei şi ale autorităţilor medicale judeţene de a începe proiectul de înfiinţare a SMURD la Buzău.
Citiţi şi: Încă doi ani de criză economică