Evenimentul Zilei > International > Criză conjugală la Elysée: Hollande, părăsit de parteneră
Criză conjugală la Elysée: Hollande, părăsit de parteneră

Criză conjugală la Elysée: Hollande, părăsit de parteneră

Concubina liderului de la Paris a părăsit palatul prezidenţial după dezvăluirile presei franceze privind presupusa relaţie a acestuia cu o actriţă mai tânără.

Presupusa idilă dintre preşedintele francez Francois Hollande şi o actriţă de 41 de ani a tulburat calculele strategilor de la Palatul Elysée, într-un moment în care imaginea şefului statului era şi aşa şubrezită după o primă parte a mandatului destul de ştearsă, dar şi viaţa de cuplu a acestuia.
Potrivit ziarului britanic Daily Telegraph, Valerie Trierweiller, consoarta lui Hollande, a părăsit deja palatul prezidenţial, refugiindu- se în apartamentul unei prietene, unde reflectează la consecinţele dezvăluirilor presei de scandal. Ieri, aceasta se aflaîn spital unde s-a internat pentru a se odihni şi a-şi face analize.
Presiune pe Hollande
Între timp, la Palatul Elysee, o celulă de criză a fost înfiinţată pentru a gestiona efectele scandalului izbucnit vineri, după ce revista Closer a dezvăluit că Francois Hollande are o relaţie amoroasă cu actriţa Julie Gayet. Mai multe poze, în care preşedintele apare pe un scuter cu care se strecoară, se pare, în afara reşedinţei pentru a se întâlni cu presupusa iubită într-un apartament închiriat, au fost publicate de revistă pentru a-şi susţine dezvăluirile.
Publicaţia mai prezintă poze cu singura gardă de corp a preşedintelui plecând să le cumpere celor doi croasante, ceea ce înseamnă că liderul francez a rămas fără pază în cel puţin o astfel de situaţie, fapt ce ridică mari semne de întrebare legate de securitatea sa. Hollande nu a negat dezvăluirile, ci doar a denunţat intruziunea în viaţa sa privată. Oficial, Hollande trăieşte în cuplu cu ziarista Valerie Trierweiler, după ce s-a despărţit de partenera sa, fosta candidată la preziden ţiale Segolene Royal, cu care are patru copii.
Consilierii săi îl presează însă pe preşedinte să acţioneze înaintea discursului pro gramat pentru ziua de mâine şi să recunoască plecarea de la Elysee a concubinei sale pentru a se pune la adăpost de speculaţiile presei ce riscă să îi eclipseze proiectele politice.
Un moment prost
Într-adevăr, presa franceză nu l-a iertat pe preşedinte. Un scandal "catastrofal" sau "cel puţin deranjant" pentru Francois Hollande care pică într-un moment foarte prost pentru liderul de la Paris, comentează jurnaliştii francezi. Cât priveşte populaţia de rând, circa 80 la sută dintre francezi cred că dezvăluirile revistei Closer îl discreditează pe preşedinte, deşi consideră că presupusa idilă trebuie să rămână, în final, o chestiune privată care îl priveşte doar pe preşedinte.
Potrivit ultimelor sondaje efectuate în decembrie, rata de popularitate a lui Francois Hollande este de 22 la sută, în creştere de la minimul de 15 la sută, în noiembrie, cea mai proastă imagine pe care un lider francez a avut-o după cel de-al Doilea Război Mondial.