Cristian Preda: PNL și PSD vor să rămână libere și după alegeri

Cristian Preda: PNL și PSD vor să rămână libere și după alegeri

PSD și PNL vor să-și mențină libertatea de a face înțelegeri după alegerile locale, motiv pentru care nu vor introduce în statutele lor interdicția de colaborare cu PDL, scrie pe blog Cristian Preda.

"Nici PNL, nici PSD nu vor introduce în statutele lor politice interdicţia de a colabora cu PDL după alegeri. Anunţul trebuie citit luând în seamă prevederile Protocolului USL. Acesta conţine, ce-i drept, la punctul 8.9. propoziţia: «este interzisă negocierea cu PDL pentru formarea majorităţii parlamentare». Atât şi nimic în plus. Pe de altă parte, acelaşi Protocol nu prevede formarea unui singur grup parlamentar, al USL, ci sugerează că PSD şi, respectiv PNL+PC vor avea fiecare câte un grup, acestea urmând să colaboreze", arată Cristian Preda.

Acesta subliniază și "insistenţa" cu care PNL şi PSD au subliniat că nu e nevoie ca interdicţia colaborării cu PDL să fie explicit indicată în actele fundamentale.

"Maliţioşii cred că PSD şi PNL se suspectează reciproc, după ce Traian Băsescu a lăsat să se înţeleagă că va aplica à la lettre textul Constituţiei care îi cere să cheme la negocieri pentru formarea guvernului partide, nu alianţe. Un statut te poate aservi, un protocol e mai slab. Cel al USL spunea, de altfel, în articolul 9.10 că «sancţiunile pentru încălcarea protocolului se asimilează celor pentru încălcarea statutelor partidelor, decise de fiecare partid în parte, din proprie iniţiativă sau la solicitarea celeilalte părţi». Cu alte cuvinte: cine încalcă înţelegerea va decide sancţiunile potrivite", a mai spus Preda.

Ne puteți urmări și pe Google News