Cristi Chivu, căpitanul echipei naţionale de fotbal a României, va face galerie pentru Olanda, în finala Cupei Mondiale. Fundaşul român va ţine pumnii strânşi pentru Wesley Sneijder, mijlocaşul cu care este coleg la Internazionale Milano. Chivu a împărţit acelaşi vestiar cu Sneijder şi în perioada în care a evoluat la Ajax Amsterdam.

„Vorbesc zilnic la telefon cu Sneijder. Îl urmăresc de la primul meci şi îi ţin pumnii. Sunt bucuros că am un astfel de coleg. Sper să câştige Cupa Mondială şi «Balonul de Aur»”, a spus ieri Chivu, la Cluj. Jucătorul român a renunţat ieri, pentru o zi, la tăcerea autoimpusă şi a vorbit la finala campionatului naţional de minifotbal, competiţie organizată de „Bergenbier”, sponsorul naţionalei.

„Întoarce-te repede, Cris!”

Cristi Chivu şi Wesley Sneijder nu sunt doar coechipieri, ci şi foarte buni prieteni. În luna ianuarie, după ce românul a suferit teribila accidentare la cap care l-a ţinut departe de teren aproape trei luni, olandezul a fost printre primii care l-au încurajat.

Pe 10 ianuarie, la finalul partidei din Serie A Inter – Siena (4-3), Sneijder şi Dejan Stankovici au arătat lumii un mesaj de încurajare pentru Chivu, care tocmai fusese operat la cap: „Torna presto Cris” (n.r. – „Întoarce-te repede, Cris!”).

Regretul căpitanului

Cristi Chivu şi-a expus la Cluj şi marele regret al carierei. „Mi-ar plăcea ca naţionala să joace din doi în doi ani la turneele finale. Nu ştiu ce va fi peste patru ani (n.r. – la viitorul turneu final al Cupei Mondiale), din cauza vârstei. Cel mai mare regret e că nu am fost şi, posibil, nu voi merge vreodată la Mondiale”.

Căpitanul naţionalei n-a uitat de ultima sa obsesie, atacând „negativismul” presei. „Asta e realitatea, trebuie să muncim, să ne sacrificăm. În România se face o adevărată tragedie cu fotbalul, dar noi, fotbaliştii, suferim cel mai mult. Criticile sunt bune când nu sunt rezultate, dar la noi e foarte mult negativism în jurul fotbalului. Trebuie să promovăm tinerii şi să creştem, nu să criticăm”, a sărit ca ars Chivu.

Fundaşul naţionalei şi-a ieşit din fire când a fost întrebat despre cât de mult se implică jucătorii când vin la echipa naţională, deoarece im presia generală din ultimul timp arată un dezinteres sporit.

„Dacă sunt la Milano şi am meci, mă gândesc la echipa de club, dacă sunt cu fetiţa, mă gândesc la fetiţă, iar dacă sunt la echipa naţională, mă gândesc la echipa naţională”, a răspuns, iritat, Chivu. Starul de la Inter ştie de ce România nu poate organiza Cupa Mondială: „Nu avem infrastructură”.

GOLGHETERI

  • 5 goluri: D. Villa (Spania), Sneijder (Olanda);
  • 4 goluri: Higuain (Argentina), Vittek (Slovacia), Klose, T. Müller (ambii Germania), Forlan (Uruguay);
  • 3 goluri: L. Suarez (Uruguay), A. Gyan (Ghana), Donovan (SUA), L. Fabiano (Brazilia)