Evenimentul Zilei > Actualitate > Crin Antonescu, „cârnat berlinez”
Crin Antonescu, „cârnat berlinez”

Crin Antonescu, „cârnat berlinez”

Crin Antonescu a încercat ieri să refacă relaţia USL cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Prezent la mitingul electoral de la Timişoara, Antonescu a rostit celebrele cuvinte ale lui J.F. Kennedy, "Ich bin ein Berliner".

Preşedintele PNL nu a ştiut însă că aceasta este una din marile gafe din istorie, pentru că traducerea acestei expresii este „Sunt un cârnat berlinez”. Forma corectă pentru „Sunt berlinez”, aşa cum a vrut Antonescu să spună, este „Ich bin Berliner”.   
Antonescu s-a dus la Timişoara cu un avion privat
Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu, a venit la Timişoara cu un avion privat. Aeronava, care aparţine Alfa Air, l-a adus pe Antonescu şi câţiva dintre cei apropiaţi de la Bucureşti, fiind parcată în faţa salonului oficial al Aeroportului Internaţional „Traian Vuia”, scrie preesalert.ro.
Surse din cadrul Aeroportului au confirmat faptul că Alfa Air efectuează curse regulate în regim low cost. Este curios totuşi că Antonescu şi apropiaii lui au ales un avion privat în loc să sosească la Timişoara cu o cursă Tarom de linie, care a aterizat pe Aeroportul Traian Vuia la numai câteva minute mai târziu.
De la aeroport, preşedintele interimar a fost preluat de SPP care l-a escortat până la sediul PNL din Piaţa Unirii. În aşteptarea mitingului, Crin Antonescu a stat într-un bar din piaţă, unde nu au avut locuri decât USL-iştii cu funcţii importante în partidele coaliţiei.
Cele mai importante declaraţii ale lui Crin Antonescu:

 • Sunt pentru cel puţin câteva zile Preşedintele României
 • Dacă aş fi avut ocazia pentru o singură zi să fiu preşedintele România aş fi venit azi la Timişoara să vă mulţumesc în numele tuturor românilor pentru libertate.
 • Nu ştiu dacă în perioada acestei campanii voi mai merge în alt oraş
 • Am venit azi la Timişoara pentru a vă spune vouă şi întregii ţări câteva lucruri: eu nu umblu cu copii în braţe în timpul campaniei, nu lovesc copii în timpul campaniei electorale eu nu rânjesc şi nu plâng în campaniile electorale
 • Astăzi, Băsescu şi oamenii lui ne ameninţă cu un singur lucru, cu Europa, cu UE, cu Germania cu America
 • Şi vreau în numele vostru şi în numele românilor care cred în demnitatea nostră naţională, în democraţie, în justiţie, să le spun tuturor prietenilor din UE: Ich bin ein berliner! Şi eu sunt berlinez!
 • Acum 50 de ani, preşedintele JFK s-a dus la Berlin. Când oraşul era despărţit.
 • Acum în numele vostru le spun colegilor europeni  că noi suntem berlinezi, împărţim aceleaşi valori europene. Noi suntem, voi, iar voi sunteţi noi. 
 • Noi suntem berlinezi, democraţi, occidentali, oameni deschişi spre viitor.
 • Nimeni nu are dreptul să ceară scoaterea României din Europa. România este în Europa prin jertfa miilor de tineri ai Timişoarei în decembrie 1989.
 • În 1989 oamenii şi-au dat viaţa, mulţi eram pe străzi, Băsescu se ascundea într-un birou al nomenclaturii comuniste, iar Monica Macovei era procuror.
 • În 13-15 iunie, la mineriade, oameni ca noi eram bătuţi şi alergaţi, Băsescu era în Guvern
 • Sunt aici pentru a le spune tinerilor să vină la referendum şi să-şi hotărască viitorul. Da în Timişoara, da în toată ţara.

UPDATE 19.15: Preşedintele interimar, Crin  Antonescu a ajuns la mitingul anti-Băsescu organizat de USL la Timişoara. La această oră, aproximativ 2000 de persoane sunt prezente la miting. Acesta urmează a susţine un discurs, alături de scriitorul Mircea Dinescu, actorul Dorel Vişan, economistul timişorean Nicolae Ţăranu şi istoricul Victor Neumann, dar şi fosta gimnastă Maria Olaru. În Piaţa Unirii se mai află şi preşedintele interimar al PNL, Daniel Chiţoiu, dar şi liderii locali ai PNL şi PSD Timişoara, Nicolae Robu, respectiv Titu Bojin.
Preşedintele interimar, Crin Antonescu va participa la mitingul anti-Băsescu din Timişoara, de duminică seara. Mitingul va fi organizat în Piaţa Unirii din Timişoara şi sunt aşteptate aproximativ 5.000 de persoane.
În cadrul întrunirii vor fi lansate mesaje care să-i impulsioneze pe români să participe la referendumul de pe 29 iulie. La miting nu va participa şi premierul Victor Ponta, iar pe scenă nu va urca niciun politician.
Mitingul se va desfăşura sub sloganul "Vreau o ţară ca afară". Sâmbătă, la Cluj, PDL a organizat un miting de susţinere a preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, la care au participat aproximativ 10.000 de persoane.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.