Creşterea economică intră pe un drum cu obstacole

Creşterea economică intră pe un drum cu obstacole

Din cauza secetei, a crizei creditelor din SUA şi a scumpirii petrolului, avem creştere economică mai mică decât în 2006.

Scumpirea alimentelor, a gazelor şi a benzinei. Aşa se va regăsi în buzunarele românilor încetinirea ritmului de creştere economică de la 7,8% în primele nouă luni din 2006 la 5,8% anul acesta.   Economia noastră continuă totuşi să crească într-un ritm alert, alături de ţările din Europa Centrală şi de Est, cu mult peste creşterea din vechile state membre UE, care au economii aşezate. Acestea au ritmuri de creştere de 2-3% pe an. Anul trecut, economia României a crescut cu 7,7%, ritm pe care n-o să-l menţinem însă şi în 2007. Comisia Na- ţională de Prognoză a revizuit estimările de la 6,5% la 6,1% pentru finele anului. Bilă neagră pentru agricultură

Potrivit analiştilor, economia noastră a fost trasă în jos, anul acesta, în mare parte de recolta proastă din agricultură, domeniu care deţine o pondere mare în produsul intern brut (PIB). PIB-ul estimat de Institutul Naţional de Statistică (INS) pentru trimestrul al treilea din 2007 este de 111,3 miliarde de lei, în creştere cu 5,7% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, când însă ritmul de creştere a fost de 8,3%.

Creşterea economică a fost temperată şi de şocurile externe, spune analistul Daniel Dăianu. „Au fost afectate firmele care iau credite din afară, unde, în a doua jumătate a anului, s-au înăsprit condiţiile de creditare“, ne-a declarat acesta. Creşterea preţului petrolului pe pieţele internaţionale, la care s-a adăugat scumpirea curentului în ţară au pus o povară pe umerii oamenilor şi ai firmelor. Astfel, companiile trebuie să acopere costuri care le fac neproductive şi necompetitive pe piaţă. Vom creşte încă zece ani La toate aceste cauze se mai adaugă imaginea de vulnerabilitate a economiei româneşti care îndepărtează investitorii, consideră analistul Ionuţ Popescu. Ratarea ţintei de inflaţie şi deficitul comercial din ce în ce mai mare au scăzut din interesul firmelor străine.

„Economia nu e bolnavă, însă are vulnerabilităţi“, susţine Daniel Dăianu. „Noi încă nu investim şi nu economisim suficient. Noi consumăm credite“, afirmă acesta, precizând că şi oamenii trebuie să fie mai cumpătaţi în cheltuieli. De altfel, creşterea economiei nu este neapărat un semn bun, mai ales când se bazează pe stimularea temporară a unor activităţi cum sunt construcţiile, consideră Dăianu.

Potrivit lui Ionuţ Popescu, România îşi poate menţine un ritm mediu de creştere economică de 6% pe an în următorii zece ani.

Ne puteți urmări și pe Google News