Costel Alexe, ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, a venit într-o vizită de lucru la Tulcea, dorind să cunoască problemele locale legate de mediu. El s-a arătat interesat de problemele din Rezervația Bioseferei Delta Dunării, de proiectele de dezvoltare și de situația locuitorilor Deltei Dunării. Nu a uitat să menționeze că miniștrii cabinetului Ludovic Orban vor veni, în perioada următoare, în vizită, „pentru a arăta tuturor ce face guvernul PNL pentru Tulcea”.

Ministrul Mediului, flancat de guvernatorul Rezervației Delta Dunării, Ion Munteanu, și prefectul județului Tulcea, i-a anunțat pe jurnaliști că împreună cu Ministerul Dezvoltării a semnat cadastrarea Rezervației Biosfera Delta Dunării, pentru cele 172.000 hectare. „Pentru că, în Rezervație, în toate aceste comunități locale nu se puteau dezvolta sau accesa fonduri europene pentru că sunt mari probleme, astăzi, cu intabularea de terenuri private sau a celor din proprietatea publică a statului român sau a unităților administrativ teritoriale”, a declarat Costel Alexe.

„De aceea, este foarte important pentru guvernul pe care îl conduc să fac această legătură, și cu Tulcea, și cu capătul de pod, pentru că avem un potențial uriaș turistic în Delta Dunării și el trebuie exploatat, astfel încât și românii și cei din afara țării, europenii, să se bucure de frumusețile Rezervației noastre”, a explicat Costel Alexe, fără a face vreo corectură, spre mirarea prefectului de Tulcea, Cristian Iordan, care a întors capul spre ministru.

Costel Alexe a continuat, nerealizând, probabil, gafa, precizând că „mai ales în acest context al pandemiei, este foarte important să reușim să dezvoltăm turismul în țara noastră, care poate să aducă mai multe puncte procentuale la bugetul consolidat al statului”. A promis că în următoarea perioadă investițiile Ministerului Mediului în cadrul Rezervației vor fi mai mari „și investițiile guvernamentale și din fonduri europene vor fi mai mari pentru județul Tulcea”.

Ministrul Mediului a făcut un „apel către toți românii„  să conștientizeze că Delta Dunării este o rezervație naturală și toate restricțiile „trebuie respectate de către noi toți, pentru că, altfel, acest patrimoniu, conservarea biodiversității în Delta Dunării ar avea de suferit”. Iar plajele sălbatice „trebuie să fie vizitate de cetăţenii noştri”, dar respectând toate restricţiile impuse de statutul de rezervaţie.

(Foto-Prefectura Tulcea)