Ceea ce preocupă autorităţile din toate ţările sunt informaţiile false despre virus care alarmează populaţia şi aşa foarte speriată.  Astfel, în timp ce Organizaţia mondială a Sănătăţii (OMS) ia atitudine împotriva falselor teorii şi psihoze, tribunalele chinezeşti au decis să intervină pentru a limita urgenţa şi pericolul coronavirusului.

Înalta Curte din Heilongjiang, după cum relatează Tgcom24, a prevăzut până la 15 ani de închisoare pentru cei care răspândesc „zvonuri” despre epidemie cu scopul de a răsturna ordinea de drept. Dar nu e numai asta. Pentru aceia care refuză carantina sunt prevăzuţi până la 7 ani de detenţie, în timp ce aceia care răspândesc intenţionat virusul există şi pedeapsa cu moartea.

În Malaezia, un cetăţean de 34 de ani riscă o condamnare de un an de închisoare şi o amendă în jurul a 11.000 de euro fiindcă a împrăştiat ştiri false despre virus. „Actul, grav, vine într-un moment de mari eforturi pentru a controla difuzarea de fake news din partea indivizilor iresponsabili privind coronavirus. Ar putea pune în pericol stabilitatea naţională şi liniştea publică”, se citeşte într-o delclaraţie a Malaesyan Communications and Multimedia Commission (MCMC).

Între timp China se aşteaptă ca toate ţările să adopte politici în aşa fel încât să nu alimenteze ştirile false în rândul propriilor cetăţeni.

Te-ar putea interesa și: