M-am strecurat printre cei 33.000 de spectatori pe stadionul „Jose Alvalade“ la meciul Portugalia – Danemarca, din preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2010. Nu am plecat de-acolo cu coji de seminţe-n gluga hanoracului şi nici cu cunoştinţe bogate de înjurături. A fost un meci intens, „întors“ în cinci minute, la care au asistat fără frică femei şi copii. Am petrecut o seară magică de fotbal pe un stadion modern, de cinci stele, unde oamenii respectă şi aplaudă chiar şi echipa adversă, stau în cozi organizate la suc în pauză… Seara nu se putea încheia fără un pahar de vin de Porto. Am gustat din celebra licoare portugheză într-o cârciumă de cartier, unde portughezii puşi pe distracţie cântă fado – inclusiv bucătăreasa, chelnerul sau chiar patronul.

În pelerinaj la Fatima

Următoarea oprire a fost la Fatima – centrul de pelerinaj catolic cunoscut în întreaga lume. Am văzut locul unde Sfânta Fecioară a apărut în faţa celor trei copii păstori şi pelerinii care străbat în genunchi distanţa dintre piaţa bisericii şi Capela Viziunilor. Apoi am luat la rând micile staţiuni de pe Coasta Atlanticului: Estoril – unde odată se organiza Formula 1, Cascais, Sesimbra şi cel mai vestic punct al Europei – Cabo Da Roca. După ce am văzut Lisabona de sus, din ascensorul Santa Justa, un lift care m-a dus din centrul de jos al oraşului în cartierul cel mai înalt, totodată centrul vieţii de noapte în Lisabona – Bairro Alto, am luat la pas toate străduţele înguste şi întortocheate. Lisabona este un oraş pitoresc, o combinaţie între trecut şi viitor, tradiţional şi modern. M-am plimbat printre căsuţe vechi, cu faianţă pe pereţi, cârciumi, rufe atârnate pe sârma de la geam, monumente, dar şi malluri moderne. De la Castelul Sao Jorge sau Turnul Belem la stadioanele lui Sporting şi cel al Benficăi, de la malluri sau Piaţa Comerţului la lenevitul pe o bancă din faţa Mănăstirii Jeronimos, de toate am avut parte în Lisabona.

Doar o zi de plajă

Oraşul a fost o lecţie de istorie şi un loc în care am uitat când a trecut vremea şi mai ales în ce vremuri sunt. A fost o săptămână plină care a trecut foarte repede. M-am îndurat să stau la plajă în Sesimbra abia în ultima zi a vacanţei şi nu-mi pare rău. În toate vacanţele iau oraşele la picior, cu rucsacul în spate.

CAZARE

Preţuri convenabile

> În Lisabona, găsiţi oferte de cazare pentru toate buzunarele. În această perioadă, găsiţi camere la hoteluri de trei stele la preţul de 37 de euro (locul în cameră dublă).

RESTAURANT

Cură cu vin de Porto

> Unul dintre felurile preferate ale portughezilor este „sopa de marisco“- supă de moluşte gătită şi servită cu vin, sau „caldo verde“ – supa cu carne şi legume. Nu uitaţi de celebrul vin de Porto.

SFATURI

Mergeţi pe jos

> Merită să faceţi plimbări pe jos prin Lisabona. Este un oraş pitoresc, care vă va oferi o lecţie de istorie de neuitat.