COREEA DE NORD: Premierul Japoniei este HITLER al Asiei

COREEA DE NORD: Premierul Japoniei este HITLER al Asiei

Coreea de Nord l-a catalogat drept un „Hitler al Asiei” pe premierul japonez Shinzo Abe, denunţând încercările acestuia de a acumula putere militară sub pretextul asigurării stabilităţii regionale.

„Nu există nicio diferenţă între fascistul maniac Hitler, care a purtat lupta împotriva comuniştilor pentru a justifica declanşarea unui nou război (cel de-al Doilea Război Mondial) şi nesăbuitul Abe, care utilizează confruntarea cu RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) în scopul de a justifica noile ambiţii militariste” ale Japoniei, se afirmă într-un editorial, difuzat azi, de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, potrivit Agerpres.

Atacul regimului nord-coreean împotriva prim-ministrului japonez vine după ce ziarul partidului de guvernământ din Coreea de Nord, Rodong Sinmun, l-a descris luna trecută ca pe un „maniac militarist” pentru că a invocat posibile modificări la actuala Constituţie pacifistă a Japoniei. În ianuarie, premierul japonez declarase că legea fundamentală a ţării, adoptată după cel de-al Doilea Război Mondial, care limitează rolul armatei doar la autoapărare, ar putea fi modificată până în 2020.

În editorialul său, intitulat „Este aceasta oare apariţia unui Hitler asiatic?”, KCNA scrie că şeful guvernului de la Tokyo alimentează temerile cu privire la rachetele şi testele nucleare nord-coreene în scopul de a justifica expansiunea militară a ţării sale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Regimul de la Phenian a criticat în repetate rânduri Japonia pentru eşecul său în a-şi ispăşi vina pentru ocuparea Peninsulei Coreea între 1910 şi 1945 şi pentru pretinsele revendicări la teritoriul unei insule coreene.

Vizita premierului japonez Shinzo Abe la sanctuarul Yasukuni, în onoarea militarilor care şi-au dat viaţa pentru Japonia, printre care se numără şi 14 criminali de război, condamnaţi după 1945, a suscitat critici deopotrivă din partea Chinei, Coreei de Nord şi Coreei de Sud.

Programele balistic şi nuclear ale Coreei de Nord sunt percepute ca o ameninţare pe termen lung la securitatea sa de către Japonia, parte a convorbirilor, în format de şase, cu privire la ambiţiile nucleare ale Phenianului.