Sistemul de învăţământ din ţară s-a confruntat în ultima vreme cu o creştere a abandonurilor şi a analfabetismului, conform raportului realizat de Citizen's Alliance for North Korean Human Rights şi de The Asia Center for Human Rights.

Exploatarea economică a copiilor s-a răspândit foarte mult, iar tinerii au acces tot mai greu la educaţie.

Copiii sunt trimişi adesea să muncească la ferme şi fabrici sau să caute materiale precum cositor sau lemn care pot fi vândute de autorităţile locale.

Vestea bună: copiii sunt torturaţi mai puţin

Raportul a mai arătat că ajutoarele trimise de agenţiile internaţionale nu au ajuns la copii. Profesorii, care ar fi trebuit să distribuie mâncarea, le-au oferit alimentele contra cost sau le-au vândut negustorilor.

În plus, de la vârsta de 14 ani, tinerii sunt obligaţi să intre în cadrul unui serviciu cvasi-militar, denumit "Tinerele Gărzi Roşii" ("Red Young Guards"), ceea ce îi ţine luni de zile departe de studii.

Raportul a identificat două îmbunătăţiri a condiţiei copiilor: statul nord-coreean foloseşte mai rar tortura în cazul minorilor suspectaţi de acte criminale şi a uşurat totodată pedepsele aplicate copiilor care sunt prinşi în timp ce vor să fugă din ţară.