Capul de afiş al Festivalului de la Roma, care ia startul astăzi, e ultimul film al lui Francis Ford Coppola, „Tinereţe fără tinereţe“, aşteptat cu sufletul la gură de cineaşti, critici şi admiratori ai regizorului american. Premiera mondială – una dintre cele 11 din festival – e programată pentru seara de sâmbătă.

Ca un bonus pentru România, ţara
în care a fost filmată pelicula anul trecut şi care i-a livrat lui Coppola subiectul, „Tinereţe fără tinereţe“ va avea parte de o proiecţie specială marţi, 23 octombrie, la Cinema Pro.

Vizionarea e destinată echipei româneşti care a colaborat la producţia filmului, presei şi unor invitaţi speciali. De la Roma, Coppola va ateriza direct la Bucureşti pentru a asista la proiecţie, însă prezenţa sa nu a fost confirmată sută la sută. Un „da“ oficial este aşteptat astăzi de casa de producţie Media Pro Pictures.

Alexandra Lara merge la Roma


Au fost invitaţi, printre alţii, directorul
de imagine Mihai Mălaimare Jr., scenograful Călin Papură, actorii Florin Piersic Jr., Alexandra Pirici, Dragoş Bucur, Andi Vasluianu, Mircea Albulescu, Marcel Iureş, Anamaria Marinca şi Cristi Iacob.

„Aştept să văd «Tinereţe fără tinereţ
e» ca oricare alt român care a lucrat cu o legendă a cinemaului. Faptul că l-am întâlnit a fost de fapt bucuria, pentru că toţi românii avem roluri destul mici“, a spus Florin Piersic Jr., care a jucat rolul doctorului Gavrilă.

La Roma, Coppola va fi însoţit pe covorul roşu de cei trei protagonişti ai filmului, Tim Roth, Bruno Ganz şi Alexandra Maria Lara. „Vom fi la Roma, cu siguranţă, însă nu ştiu dacă ne vom întoarce şi pentru proiecţia din România“, a precizat actorul Valentin Plătăreanu, tatăl Alexandrei Maria Lara.

„E opera unui maestru“


„Tinereţe fără tinereţe“ e inspirat
din nuvela omonimă a lui Mircea Eliade şi-l are în centru pe profesorul Dominic Matei (Tim Roth). Acţiunea e plasată înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, când o întâmplare ciudată îl întoarce pe Matei în tinereţea sa. Platoul de filmare a fost România, din toamna lui 2005 până la finele lui 2006. Filmul e marca „Coppola“ 100%, fiind scris, regizat şi produs cu banii săi – aproximativ cinci milioane de dolari – la propria casă de producţie, American Zoetrope.

Printre puţinii profesionişti în
cinema care au vizionat deja pelicula se află criticul „The New York Times“, A.O. Scott, care i-a dedicat un articol amplu, pe 9 septembrie. „Cu eleganţa aproape clasică şi cu tonul său reflexiv, «Tinereţe fără tinereţe» e în mod evident opera unui maestru, un artist matur care a uitat probabil mai multe despre cum se fac filmele decât vor şti vreodată toţi studenţii de la şcoala de film UCLA“, aprecia criticul.

FESTIVALUL DE LA ROMA

Liber la vedete

Festivalul de la Roma, proaspătul rival
al celui de la Veneţia, va aduce 14 filme în competiţia oficială şi alte zeci în sec-ţiunile paralele, de astăzi până pe 27 octombrie. Festivalul va fi deschis azi de „Elisabeth: The Golden Age“, cu Cate Blanchett. Sunt aşteptaţi pe covorul roşu Tom Cruise, Robert Redford, Keira Knightley, Jane Fonda, Gerard Depardieu, Halle Berry, Monica Bellucci, Sean Penn. Sophia Loren va fi premiată pentru întreaga carieră, pe 27 octombrie.