Evenimentul Zilei > Actualitate > Coplata încinge spiritele: pacienţii o resping, unii medici o susţin
Coplata încinge spiritele: pacienţii o resping, unii medici o susţin

Coplata încinge spiritele: pacienţii o resping, unii medici o susţin

Proiectul privind achitarea unei sume suplimentare de bani pentru consultaţiile la medic sau pentru internări a fost criticat de majoritatea reprezentanţilor sistemului de sănătate, în cadrul unei dezbateri despre coplată, organizată ieri.

„Subfinanţarea sistemului nu va fi rezolvată prin coplată, ci prin alocarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate. Banii se vor termina la 1 iulie. Soluţiile pentru rezolvarea subfinanţării vizează reconstituirea bugetului alocat sănătăţii prin transferarea sumelor de bani de către ministerele de care aparţin cei cărora li s-au acordat scutiri de la plata contribuţiei”, e opinia preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoaie.

Nici reprezentanţii pacienţilor nu sunt încântaţi de idee. Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, a afirmat că „acest sistem va limita accesul pacienţilor la medici şi va genera o birocraţie şi mai mare. După ce va strânge toate tichetele, pacientul se va plimba pe la casele de asigurări de sănătate ca să obţină o ade verinţă pentru a dovedi că e asigurat. De ce trebuie pus pacientul să apere sistemul împotriva unor fraude care merg de la plata informală până la consumul exagerat de medicamente?”.

Pacienţii suportă şi diferenţa la compensate, şi coplata

Dan Zaharescu, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, a reclamat faptul că „pacienţii vor fi nevoiţi să achite atât diferenţa la compensate, cât şi această coplată”.

Printre susţinătorii coplăţii s-a aflat medicul Bogdan Andreescu, managerul Spitalului Colentina, care crede că măsura va aduce bani în sistem.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate susţin că măsura va ajută şi la reducerea serviciilor fictive: „Din cauza celor care cer abuziv servicii, bolnavii reali nu au loc”.

„Rolul coplăţii e moderarea consumului”, explică şi profesorul de sănătate publică Cristian Vlădescu. „Dacă vrei ca un pacient să vină mai degrabă la nivelul X decât la Y, pui o taxă mică la X şi mai mare la Y”, spune el. Pentru a intra în vigoare, legea co plăţii trebuie să treacă de parlament.

„Sistemul de coplată va limita accesul pacienţilor la medici şi va genera o birocraţie şi mai mare.“,
VASILE BARBU, preşedinte al Asociaţiei de Protecţie a Pacienţilor

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: