Il visai azi-dimineata. Veni la mine si imi zise sa am grija de mama”, spunea ieri, cu lacrimi in ochi, Daniela, sotia eroului de la Dabuleni.

La o zi dupa inmormantarea lui Aurel Zamfir, barbatul care a salvat de la inec, cu propria viata, un copil de 11 ani, rudele si prietenii apropiati s-au adunat acasa pentru a servi un „pranz comemorativ”, asa cum se practica in zona de sud a judetului Dolj.

Stefanita, copilul in varsta de un an al salvatorului, priveste curios la oamenii veniti in casa. Este prea mic ca sa isi dea seama ce se intampla, dar rade senin cand vede in poze chipul lui Aurel: „Tata, tata!”.

Intr-un colt, nea George, tatal lui Aurel, „cel mai bun frizer din Dabuleni”: „El era puterea noastra. Parca tot il astept sa vina din capul ulitei, sa imi zica sa mai facem cate ceva prin curte”.

Mama Tita ne arata cateva tablouri cu Aurel. In minte ii staruie ultimele imagini clare cu fiul sau: „Cu o zi inainte sa moara, a mers in sat sa ia butelie, ca se terminase. Pe un umar avea butelia si pe celalalt pe copil, pe Stefanut”.

Femeia spune ca nicio boala nu l-a tinut pe Aurel in loc, atunci cand era vorba de munca. „Eu am vrut sa il protejez inca de cand era mic, pentru ca a avut necazul cu ochiul, dar imi spunea ca el trebuie sa fie protectorul meu.”

La varsta de 8 ani, Aurel a facut o infectie, a fost operat la Craiova, si, desi medicii au crezut ca isi va capata vederea, nu a fost asa. De cativa ani purta o proteza.

Familie modesta

Aurel Zamfir era inima strazii pe care locuia. Tineri sau batrani, toti vecinii barbatului spun ca Aurel le va lipsi foarte tare. Batranii si-l aduc aminte inca de cand era „un chistoc de copil”.

„A fost iubit de toata lumea, pentru ca nu supara pe nimeni. Alerga o roata de bicicleta pe ulita, ba il vedeai cu sapa la spinare, cica sa ajute si el pe mama lui”, spune Verginica Lungu, o vecina de pe strada.

Familia Zamfir avea trei baieti: Marcel, Cristi si Aurel. Primul este plecat in Spania, de cateva luni, in vreme ce Cristi lucreaza la o banca din Dabuleni. Tot acolo, mama baietilor este femeie de serviciu si castiga 250 de lei. Alaturi de ei mai traiesc sotia si fiul lui Cristi.


Amintire

A murit salvand de la inec copilul altuia

In urma cu o saptamana, Aurel Zamfir, 25 de ani, se intorcea de la camp. A auzit un glas de copil care striga dupa ajutor din mijlocul unui canal de irigatii.

N-a stat o clipa pe ganduri si a sarit in apa. A salvat copilul de 11 ani, dar pe el l-a inghitit vartejul. In urma lui Aurel Zamfir au ramas un copil de un an si o familie sfasiata de durere. In memoria localnicilor, Aurel va ramane „eroul care a salvat un copil”.

 

"E randul nostru!", editorial de Grigore Cartianu

Cititi si:

Salvatorul Aurel Zamfir a fost inmormatat

Familia disperata a eroului din Dabuleni

Tiganul Aurel a murit ca sa salveze un copil roman