Copilaria Angelei, Cancelarul de fier

Copilaria Angelei, Cancelarul de fier

Viata primei femei cancelar din istoria Germaniei, Angela Merkel, este dezvaluita in detaliu de profesorul de stiinte politice Gerd Langguth, in cartea sa biografica,  "Angela Merkel".

Angela Merkel este astazi cea mai puternica femeie din Europa. In mai putin de doi ani a reusit sa transforme economia Germaniei din nou in motorul principal de crestere si prosperitate al UE.

Dar cine este misterioasa doamna? Angela s-a nascut in 1954, la Hamburg, tatal ei Horst Kansner era preot si decide sa se mute cu familia in Germania comunista pentru a sluji intr-o parohie. Angela creste dincolo de Cortina de Fier, avand rude in Vest.

A inceput sa mearga tarziu

Angela Merkel, nascuta Kasner, a fost un copil care a inceput sa mearga tarziu, dupa varsta de 3 ani.  Nu voia pur si simplu sa mearga. Chiar si atunci cand a inceput in sfarsit sa paseasca au trecut cativa ani pana cand a reusit sa coboare treptele, iar acum, privind retrospectiv, considera ca a fost „o micuta prostuta la invatatul mersului”.

Spre deosebire de majoritatea oamenilor, ea trebuia mai intai sa inteleaga, conform propriilor ei informatii, ce inseamna din punct de vedere tehnic sa depaseasca anumite obstacole pentru a putea experimenta si apoi sa poata invata aceasta practic.

Aceste dificultati in invatarea mersului au facut ca mai tarziu, nu rareori, sa-si trimita fratele mai mic decat ea cu trei ani sa-i aduca ceva ce dorea sa aiba, in timp ce ea statea in spatele gardului si il astepta cu sufletul la gura. La doisprezece ani planifica orice deplasare intr-un mod de-a dreptul penibil pentru a sti dinainte de a pasi cum va trebui sa „invinga” diferenta de inaltime dintre doua trepte.

Un tata foarte ocupat In ceea ce priveste relatiile cu tatal sau, isi aminteste Angela Merkel, ii displacea teribil faptul ca, din cauza angajamentului sau clerical, acesta lipsea mult de-acasa. Functia de conducere pe care o avea in cadrul Bisericii Berlin-Brandenburg il obliga deseori sa faca deplasari departe de casa. Din cauza aceasta, ori de cate ori credea ca trebuie sa vina acasa incerca sa-i iasa in intampinare.

Nu ii placea insa cand ajungea intr-o zona aflata in imediata apropiere a unei paduri unde se afla si un cimitir: dilema de nerezolvat pentru un copil care isi iubea tatal, dar se temea in acelasi timp de locurile necunoscute. Cand tatal sau era deja acasa la masa de seara, pentru ea lumea era in sfarsit in ordine.

Fotografei Herlinde Koelbl ii povesteste cat de acut resimtea lipsa tatalui si cat de mult il aprecia: „Intotdeauna a lucrat foarte mult. Era foarte sarguincios si facea totul temeinic. Din pacate. La varsta copilariei nu era simplu pentru mine sa fac totul perfect. El se apropia usor de oameni, avand capacitatea de a purta discutii cu toti, fara nicio dificultate. Uneori, faptul ca avea intelegere pentru oricine ma enerva ingrozitor, mai ales ca atunci cand noi faceam cate o boacana reactiona complet diferit”. Asa s-a ajuns la modul de percepere pe care il are Angela Merkel astazi: ea pretinde solutii politice reale si perfecte, deseori intr-un mod aparent foarte rece.

Zidul care i-a schimbat destinul Actuala presedinta a CDU mentioneaza impactul pe care l-a avut construirea Zidului asupra vietii sale de familie. In acele zile de august, impartirea natiunii a fost betonata in sensul cel mai adevarat al cuvantului.

Primele semne de imbunatatire a relatiilor dintre cele doua state germane au aparut, se pare, abia cativa ani mai tarziu, odata cu accederea la putere a coalitiei social-liberale a lui Willy Brandt, care a incercat o „schimbare prin apropiere”.

In viata familiei, Kasner nu numai impartirea statului, ci si cea a Bisericii trebuie sa fi jucat un rol important. Horst Kasner era nu numai o „victima” a divizarii Bisericii, ci si un actor in aceasta problema.

Este dificil sa caracterizam relatiile pe care le-a avut Kasner, tatal Angelei Merkel, cu Ministerul pentru  Securitatea Statului (MfS). Pe de o parte, intr-un document al MfS apare urmatoarea mentiune: „Kasner a venit in 1954 de la Hamburg din Germania de Vest si este un dusman al statului muncitorilor si taranilor.”

Pe de alta parte, prieteni din CDU (Uniunea Crestin Democrata) ai Angelei Merkel i-au spus unei ziariste ca tatal ei ar fi lucrat o scurta perioada pentru STASI (Securitatea din RDG).

Angela Merkel povesteste ca ea si fratii ei fusesera pregatiti acasa pentru intalnirile cu STASI, astfel incat stiau ce si cui aveau voie sa spuna.

Mama Angelei Merkel, Herlind Kasner, ar fi preferat sa ramana in Vest. Ea ar fi vrut sa predea engleza si latina, dar din cauza ca era sotie de preot nu a avut voie sa profeseze in cadrul sistemului scolar de stat.

A facut de mai multe ori cereri in acest sens, dar acestea i-au fost respinse de consilierul regional pentru invatamant Klaus Flemming. In mod sigur stia la ce trebuia sa se astepte inainte de a se muta in RDG, iar fiica sa mai mare Angela afirma astazi ca mama sa si-a insotit sotul numai „din dragoste”  pentru el.

Legatura cu RDG-ul Impartirea Germaniei a fost intotdeauna o componenta a vietii familiei Kasner, care trebuia sa invinga granita germano-germana care ii despartea de rudele care erau in Vest. Pana la construirea Zidului Berlinului, pe 13 august 1961, pe atunci Angela avea 7 ani - dar si dupa aceea, existau stranse contacte intre familia Kasner si membrii familiei mamei.

Bunica, matusa si verisoarele veneau ocazional la Templin, RDG, si aceste vizite au dus la stabilirea unor relatii personale intre copii. Angela si verii ei au ajuns la concluzia ca nici viata in Vest nu era lipsita de probleme. „Asta m-a facut sa devin increzuta”, a comentat ea mai tarziu aceste intamplari cu o anumita mandrie.

CARTE

„Angela Merkel”,  de Gerd Langguth

> Volumul a aparut la Editura RAO in traducerea Mihaelei Popa-Capatana. Pretul: 49,99 lei.

> Autorul, profesorul Gerd Langguth, este o persoana din interiorul CDU si o cunoaste pe Angela Merkel din timpul activitatii ei ca purtator de cuvant al guvernului condus de Lothar de Maiziere.

> Scriitorul s-a impus ca analist al problemelor puterii politice si preda economia politica la Universitatea din Bonn.

DATE-CHEIE

Ani importanti pentru „cancelarul de fier”

> 1954 - s-a nascut in Hamburg

> 1978 - isi ia doctoratul in fizica

> 1990 - se inscrie in CDU (Uniunea Crestin-Democrata)

> 1994 - lucreaza in domeniul protectiei mediului

> 2000 - devine liderul CDU;  Preda economia politica la Universitatea din Bonn.

COPILARIE

O fata cu multa personalitate Alegerea hainelor Angelei Merkel era determinata in primul rand de fondurile disponibile si abia apoi de tendintele modei. Din cauza pachetelor primite din Vest si pentru ca tatal sau, ca preot, nu avea un venit care sa-i permita sa-i imbrace pe toti cei trei copii ai sai, Angela Merkel afirma astazi ca ea nu a purtat niciodata imbracaminte tipica RDG.

Asa se facea ca la petreceri ea alerga de colo-colo imbracata in jeansii primiti de la rudele din Vest, in timp ce prietenele ei preferau fustele mini. O vecina a familiei Kasner isi aminteste ca fiica cea mare purta intotdeauna o bereta cu o margine mai groasa, care o facea sa arate ca un mic soare.

Dar nu numai in ceea ce priveste moda se deosebea fiica preotului de prietenele sale si de colegii de scoala: cei mai multi din generatia ei ascultau cu deosebita placere cantecele formatiei rock Rolling Stones, in timp ce Angela Merkel dansa cu foarte multa placere dupa muzica Beatles, placandu-i in special Paul McCartney. In afara de aceasta, la scurt timp dupa ce s-a nascut sora ei - pe atunci avea 13 ani - a avut propria ei camera, care era situata in afara locuintei parintesti.

Ceea ce o deosebea, de asemenea, de cei de aceeasi varsta cu ea erau hobby-urile pe care le avea. Angela strangea cu entuziasm ilustrate de arta si mergea cu placere la teatru si la muzee in Berlin unde facea cunostinta cu oameni de diverse nationalitati, printre acestia numarandu-se mai ales bulgari, americani si englezi.

Avea numai 15 ani cand mergea sa manance cu americani carora le povestea despre experientele ei in RDG.  Ea povesteste astazi ca inca din perioada cand era eleva cunostea pe dinafara toti membrii cabinetului vest-german, iar in 1994 ii povestea unui reporter de la revista „Spiegel” ca ea a auzit despre alegerea ca presedinte a lui Gustav Heinemann „la toaleta, la scoala, in mare secret”. O alta colega de scoala povesteste ca Angelei ii placea in mod deosebit Helmut Schmidt, pe care il admira pentru independenta sa.

Fara cravata de pionier Evenimentele din Republica Federala Germania le afla urmarind emisiuni ale televiziunii vest-germane precum „Panorama” sau „Magazin ZDF” cu legendarul Gerhard Lüwenthal.

In rest a fost un copil cat se poate de obisnuit, apoi o adolescenta normala, din Germania de Est, care purta aparat dentar pentru indreptarea dintilor si incaltaminte ortopedica, dar si cu griji, sperante si trairi remarcabile. Angela a fost printre cei mai buni din clasa.

Ca in majoritatea organismelor de stat socialiste, cei mai buni elevi erau recompensati pentru rezultatele lor, nu insa si Angela, in varsta de numai 7 ani. Ca fiica de preot, ea nu a putut sa faca parte din organizatia Tinerii pionieri. Parintii i-au interzis in primele clase sa intre in organizatia FDJ, care era considerata un fel de „rezerva de cadre a partidului”.

Decizia lor avea sa o coste pe fiica lor care, deoarece nu era membra a organizatiei de pionieri, nu a primit premiul care se acorda celor mai buni elevi din clasa.

Angela Merkel spune astazi ca se gandise sa plece din tara. Povesteste in acest sens despre un coleg de la academie care, in timp ce in Polonia era decretata starea de asediu, a trebuit sa participe la un curs de marxism-leninism. 

Ne puteți urmări și pe Google News