Copiii săraci primesc bucurie într-o cutie de pantofi

Copiii săraci primesc bucurie într-o cutie de pantofi

În satele din nord-estul ţării, la început de an, copiii sărbătoresc din nou Crăciunul, cu daruri primite în cutii de pantofi de la elevi din Marea Britanie, care-şi sacrifică banii de buzunar.

Kieran nu ştie să scrie bine încă, dar a învăţat o lecţie mai preţioasă decât oricare cuvânt ce ar putea arăta bine pe hârtie: să dăruiască. Probabil lui Kieran îi place la şcoală şi nu poate să conceapă să nu aibă camera lui cu jucării şi cu un computer sau apă caldă în permanenţă. Din când în când, de mână cu mama, dă o raită prin mall ca să-şi cumpere hăinuţe noi. Şi, ca să-i facă o bucurie unui copil care nici nu poate visa la ce are el, a pus într-o cutie acuarele, câteva maşinuţe şi pastă de dinţi. Şi-a sacrificat din bănuţii de buzunar şi, pe un colţ de cutie, a scris cum s-a priceput: "Happe crimsess! Love, Kieran".

Fabian, un băieţel de 5 anişori din Ciurea, Iaşi, s-a bucurat tare mult şi chiar s-a pregătit să întâmpine cu un "Good morning" orice englez care ar fi apărut în carne şi oase la uşa grădiniţei sale. Nu a venit niciunul de data asta, dar s-a mulţumit ca, din momentul în care educatoarea a dat startul deschiderii cutiilor, să-şi bage căpuşorul într-una dintre ele şi să întoarcă pe toate părţile jucăriile. Ca mulţi alţi copii români, Fabian nu are camera lui, nu are voie să-şi dorească mai mult de o jucărie de Crăciun şi îşi cumpără hăinuţe o dată pe an, doar înainte de începerea grădiniţei.

Cadouri şi pentru ţările UE

Ne puteți urmări și pe Google News

În fiecare an, peste 10.000 de copii din satele sărace din zona Moldovei primesc de la elevi ai unor şcoli din Marea Britanie cutii de pantofi pline cu jucării, rechizite sau chiar produse de igienă.

Programul "Shoe Boxes Scheme" a fost iniţiat de Rotary Club Districtul 1280 - Anglia în 1998, iar în zona Moldovei se ocupă de implementarea acestuia de zece ani Rotary Club Iaşi 2000. "Shoe Boxes" nu este un alt program după chipul ajutoarelor care se dădeau după Revoluţie şi pe care se băteau nevoiaşi şi avuţi. Sunt daruri de Crăciun, care ajung fie mai devreme cu câteva luni, fie la începutul anului ur mător, prin ceaţă, noroaie, de cele mai multe ori cu căruţa, la copiii care n-au văzut poate nici curent electric până acum şi nu au sărbătorit vreodată Crăciunul în jurul unui brad împodobit. De ce, la patru ani de la integrarea în UE, copiii României mai au încă nevoie de cutiile cu bucurie, s-au întrebat şi englezii, fără însă să se oprească să împacheteze, la fiecare sfârşit de an, nimicuri atât de importante şi să le suie în camioane, cu destinaţia România.

Jucăriile, ca un "boţ de aur"

"Pentru copii este o mare bucurie. Din 2001, de când distribuim cutiile, am mers în tot felul de sate sărace, pe orice vreme, pe noroi, ninsoare, cu căruţa. Nu poţi descrie bucuria copiilor, pentru ei este o picătură de speranţă. E adevărat că lumea se întreabă de ce după aderarea la UE încă mai avem nevoie să primim shoe boxes. Dar realitatea arată că încă mai avem nevoie de acest program", explică Liviu Statache, coordonatorul proiectului la Ia şi. "Vedeţi, astea sunt creioane adevărate!", spune directoarea Luminiţa Lupu şi scoate dintr-o cutie o mână cu creioane colorate cerate.

"Ce cumpărăm de la noi nu face urmă pe hârtie şi se rup imediat. Uite, şi părinţii au cumpărat maşinuţe pentru copii să se joace şi le-au zburat roţile imediat. Ei trimit jucării bune", face puţină reclamă directoarea, semn că ce vine din afară e de calitate.

Copiii nu au timp însă să asculte nimic, stau cu nasul în cutiile lor şi admiră lucrurile primite. Giulia are nişte ochi albaştri cu care caută persoana căreia să-i arate ce are în cutiuţa ei cu minuni. Îi place mult păpuşica pe care i-a trimis-o Sophie. Oricum, o să împartă jucăriile primite cu frăţiorul ei Paulică - acum, el e suficient de mare "să facă singur la oliţă". Cu toate că a trecut mai bine de o lună de la Crăciun, în clasa colorată, în care copiii stau pe scaune pitice şi scormonesc ca după o comoară în cutiile primite, atmosfera arată că data de 25 decembrie e doar o convenţie.

"Nici nu-ţi dai seama ce bucurie le faci. Să vezi copii murdărei pe faţă, că strâng cutia la piept şi fug spre casă, că strâng o jucărie la piept ca pe un boţ de aur, te mişcă. Mulţi nu au cu ce să se îmbrace să meargă la şcoală, nau ce să mănânce...", spune şi Mădălina Dorofte, de la Asociaţia A.R.T.A., care colaborează cu Rotary pentru distribuirea darurilor.

Chiar dacă nici unul dintre binefăcătorii lor nu e în clasă, cei mici vor să le mulţumească recitând poezii. "One patatoe, two patatoes, three patatoes...", începe cu avânt o fetiţă îmbrăcată în roz.

Pastă, periuţă de dinţi şi maşinuţe

Jack speră ca lui Fabian să-i fi plăcut jucăriile trimise. Dacă ar fi să întoarcă vreodată bucuria unui alt copil şi dacă ar avea bănuţi, Fabian ar umple o cutie de pantofi cu un telescop - "cu care să se uite mai departe", o maşinuţă, o motoretă şi "o puşcă de jucărie".

Teodor este în clasa întâi şi îşi probează mănuşile groase primite tocmai din Bolton, Marea Britanie, de la Joe. Asta, în timp ce colegul lui încearcă să bage înapoi în cutie, înainte să-l vadă cineva, jeleurile "Jeribo" primite.

Majoritatea copiilor au primit şi pastă şi periuţă de dinţi. "Mă spăl pe dinţi dimineaţa", arată că ştie ce să facă cu ea unul dintre băieţei. "Şi seara trebuie să te speli", îi explică educatoarea.

În urmă cu câţiva ani, micuţii primeau şi săpunuri, şi sticle cu şampon de care se bucurau la fel de mult ca de o jucărie ochioasă.

Copiii din Ciurea, o comunitate recunoscută pentru populaţia numeroasă de romi, nu se aruncă să se viseze doctori şi avocaţi. "Cei mai mulţi, când îi întreb, vor să ajungă paznici, muncitori, şoferi. Faţă de copiii din oraş, unde am mai lucrat şi toţi se visau doctori, ei au altfel de vise şi respectă meseriile simple, pentru că îi văd şi pe părinţii lor că lucrează aşa. Mulţi dintre părinţi însă n-au un loc de muncă, sunt şi familii care trăiesc din alocaţiile copiilor", spune educatoarea Mariana Cadâr. "Pentru copii este o mare bucurie. Din 2001, de când distribuim cutiile, am mers în tot felul de sate sărace, pe orice vreme. Nu poţi descrie bucuria copiilor..." LIVIU STATACHE, coordonator al programului Rotary la Iaşi

PROGRAM

Cadouri la cutie, tot timpul anului

  • Shoe Boxes Scheme este un proiect prin care copii din toată Marea Britanie şi Irlanda trimit daruri în cutii de dimensiunea celor de pantofi în diferite ţări din Europa de Est, printre care România, Bulgaria, Ucraina, Polonia, Republica Moldova.
  • Doar la Iaşi se primesc anual între 12.000 şi 14.000 de cutii, care merg mai ales în mediul rural, acolo unde sunt cei mai mulţi copii dezavantajaţi. De trei ani, şi copiii din Cluj şi Maramureş primesc cutii de pantofi.
  • Cu toate că, de obicei, cutiile ajung în preajma Crăciunului, programul nu este realizat doar pentru această perioadă, distribuiri se fac pe tot timpul anului, iar organizatorii asigură că darurile ajung exact la persoanele care au nevoie de ele. Shoe Boxes ajung în şcoli, orfelinate şi centre de zi, dar şi acasă la bătrânii bolnavi şi cu dificultăţi materiale.