Editura Evenimentul si Capital

Copiii născuți chiar în timpul devastatorului cutremur din 1977 și alte relatări incredibile de la seismul de 7,2 grade. Ce a scria atunci o importantă agenție de presă

Autor: | | 0 Comentarii | 992 Vizualizari

Agerpres publică pe pagina sa știrile pe care le-a difuzat la scurt timp după producerea seismului catastrofic din 1977, dar și pe cele din perioada imediat următoare. Într-un limbaj specific acelor vremuri, agenția relata despre miracole, vieți salvate și despre eforturile salvatorilor de a scoate supraviețuitorii de sub mormanele de moloz.

Născuți la 4 și 5 martie

4 martie, ora 21,00, maternitatea "Polizu" din Capitală. Medicii de gardă Gabriel Bănceanu și Maria [Cornei], conduși de profesorul Horea Pascu, au decis — pacienta Veronica Dobre, din comuna Brănești, va naște prin cezariană. Operația, începută în condiții normale, s-a încheiat la ora 21,30 la lumina făcliilor și a lanternelor. Astfel, fetița Veronica a fost unul dintre primii cetățeni ai Capitalei născuți în această noapte. Nici unul dintre oamenii în halate albe, prezenți la datorie, nu au putut să se gîndească la catastrofa care avusese loc cu numai opt minute în urmă. Erau în pericol alte vieți. Și așa, pînă dimineața, au vegheat la venirea pe lume a altor șase copii.

La lumina lămpilor de spirt și a lumânărilor, între orele 21,30 și 23,25, sub atenta supraveghere și îngrijire a medicilor Bogdan Marinescu, Sorin Puia, Dima Buleadră și a anestezistei Anișoara Pîrvu, la o altă maternitate bucureșteană — Giulești, mamele Livia Ioniță, din str. Știrbei Vodă 126, Rodica Cosma din str. Valea Ialomiței 8, și Elena Dragomir au adus pe lume pe micuțele Mădălina, Mihaela și Ana-Maria. Pînă dimineața, medicii din această unitate spitalicească au vegheat la nașterea altor șapte copii.

Paginile ziarului sînt pline de fapte. Mărturii ale suferinței dar și ale eroismului și abnegației în lupta cu furia nestăpînită a naturii, ale solidarității umane sînt momente în care, încă o dată se dovedește că patriotismul, eroismul, omenia, fac parte din structura intimă a poporului nostru.

Încă o viață salvată

Sîmbătă, 12 martie, ora 17,05, în str. Al. Sahia nr. 58, la blocul de 10 etaje prăbușit în seara zilei de 4 martie a mai fost scoasă de sub dărîmături Elena Enache, în vîrstă de 58 de ani. Excavatoristul Constantin Pistol de la IUT București — secția Șulea, lăcătușul mecanic Ion Cojocaru de la Centrul de chimie fizică și Miron Murea, tehnician constructor de la Centrul de calificare al economiei forestiere au observat că în grămada de moloz se mișcă un băț. Toată activitatea de pe șantier a fost întreruptă. Cojocaru a sărit pe dărîmături și a mers la locul degajat de excavator unde și-a dat seama că, într-adevăr, molozul se afla sub impulsul unei mișcări. Toate forțele de pe șantier, militarii prezenți la fața locului, membrii gărzilor patriotice, cetățenii civili care mai sînt încă prezenți pe șantierul seismului s-au angajat într-o luptă crîncenă pentru salvarea incredibilă a unei vieți care a rezistat sub dărîmături mai bine de 187 de ore. Au urmat numai cinci minute de încordare totală supraomenească a unor mîini de oameni care, zdrelindu-și degetele în molozul fărîmat, în fiarele și cioburile de sticlă, au reușit să degajeze o spărtură prin care femeia a fost salvată. Perfect conștientă, femeia scoasă de sub dărîmături și-a pronunțat numele. Avea în mînă un tranzistor care, probabil, a fost salvarea ei, ajutînd-o să țină legătura cu lumea exterioară. A cerut apă. O mașină a salvării a transportat-o de urgență la spitalul Militar.

La locul acestei extraordinare întîmplări, martore s-au aflat cele două surori ale ei, domiciliate în alt punct al Capitalei, care, încă de vineri noaptea s-au aflat în preajma locului în care se afla construit acest bloc și care au sperat continuu că cea de-a treia soră a lor trăiește.

Speranțele lor au triumfat.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate