În încercarea de a reduce abandonul, autorităţile vor să le atribuie, în regim de urgenţă, nume şi CNP micuţilor părăsiţi în maternităţi.
Angajaţii oficiilor de Stare Civilă din toată ţara ar putea fi obligaţi să le elibereze, în regim de urgenţă, certificate de naştere - prin atribuirea de nume şi cod numeric personal (CNP) - şi micuţilor părăsiţi de mame în maternităţi.
"Urgenţa se va traduce prin maximum 30 de zile, aceşti copii urmând să beneficieze încă de la naştere de toate drepturile care decurg din dobândirea identităţii. Astfel, nu vor mai fi nevoiţi să aştepte ani în şir pentru a exista oficial în România", au explicat reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), care au iniţiat proiectul de lege ce prevede această măsură, alături de alte norme menite să conducă la prevenirea abandonului.
La rândul lor, specialiştii în Protecţia Copilului susţin că, în cazul în care va fi aprobat de executiv, actul normativ propus de MAI va veni în sprijinul copiilor, care vor putea fi plasaţi mai repede într-o familie sau în grija unui asistent maternal, în loc să stea cu lunile prin spitale aşa cum se întâmplă acum.
Numele şi prenumele, alese de primari
Concret, potrivit proiectului, "întocmirea actului de naştere pentru copilul găsit sau părăsit de mamă în maternitate se face în termen de 30 de zile de la data găsirii copilului, respectiv, de la data întocmirii procesului-verbal de constatare a părăsirii acestuia". Iar înregistrarea micuţului "se va face în registrele de stare civilă ale Serviciului de Evidenţa Informatizată a Persoanei sau ale primăriei din localitatea unde a fost găsit copilul".
În plus, documentul stipulează că, în cele 30 de zile necesare întocmirii certificatului de naştere, poliţia va trebui să facă toate demersurile pentru a-i găsi pe părinţii micuţului abandonat.
Dacă aceştia nu vor fi identificaţi, pe certificatul copilului vor fi înscrise un nume şi un prenume date de primarul localităţii în care cel mic a fost abandonat, fără nicio menţiune în dreptul părinţilor. Însă, în cazul în care poliţia dă de urma părinţilor după eliberarea certificatului de naştere, oficialii de la Starea Civilă vor fi obligaţi să ceară instanţei anularea actului de naştere emis iniţial şi înlocuirea acestuia cu unul nou.
"Iniţiativă tardivă, dar salutară"
În opinia reprezentanţilor organizaţiilor nonguvernamentale care activează în domeniul Protecţiei Copilului, propunerile oficialilor MAI sunt "de bun augur". Asta, în condiţiile în care legislaţia actuală nu prevede un termen maxim pentru eliberarea certificatului de naştere în cazul copiilor părăsiţi de familie.
Iar această lacună legislativă a dat naştere unor situaţii în care eliberarea unui astfel de document a durat câteva luni sau câţiva ani, timp în care copiii au rămas în spitale.
"În sfârşit, le dau rapid o identitate acestor copii, ajutându-i astfel să le fie recunoscute mai repede drepturile pe care le au în România şi pe care statul nu le recunoaşte în lipsa unui certificat de naştere", consideră preşedintele SERA România, Bogdan Simion.
Acesta e de părere că, deşi tardivă, iniţiativa e una salutară, mai ales în condiţiile în care "maternităţile de la noi se confruntă cu această problemă din 1997 încoace".
"În acea perioadă erau maternităţi cu zeci de copii a ban donaţi la naştere. Este şi exemplul Maternităţii din Ploieşti, unde 55 dintre cele 60 de paturi disponibile erau ocupate de copii părăsiţi", susţine Simion.
Potrivit acestuia, fenomenul abandonului reprezintă o reminiscenţă a comunismului. "Ceauşescu i-a în văţat pe părinţi să nu aibă responsabilitate asupra copiilor", arată preşedintele SERA. Concluzia: "Actul normativ e binevenit în această perioadă de criză economică în care au început să se înregistreze tot mai multe cazuri de copii abandonaţi, fenomenul fiind resimţit şi în zone în care fusese eradicat". "În sfârşit, le dau rapid o identitate acestor copii, cărora le vor fi recunoscute astfel drepturile în România." BOGDAN SIMION, preşedinte SERA România
BILANŢ" PENTRU 2010
Peste 300 de copii, abandonaţi în spitale
Deşi reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale susţin că numărul copiilor abandonaţi în spitale este în creştere, pe fondul crizei economice, statisticile Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului (ANPFDC) îi contrazic deocamdată.
- Astfel, datele ANPFDC arată că, în primul trimestru al lui 2010, 342 de copii au fost părăsiţi în unităţile sanitare din România (181 - în maternităţi, 118 în secţiile de pediatrie şi 43 în alte secţii ale spitalelor). Asta, în timp ce, în primele trei luni ale anului trecut, erau înregistraţi deja 369 de copii abandonaţi.
- La finele lui 2009, "bilanţul" abandonului ajungea la 1.400 de copii, cu aproximativ 80 mai mulţi decât în 2008.
Oficialii ANPFDC văd însă şi ei noua lege - aflată încă în dezbatere publică - ca pe un "pas înainte", care le va da micuţilor abandonaţi şansa de a avea mai repede o familie.
"Proiectul reprezintă, în primul rând, un pas înainte în privinţa armonizării cadrului legislativ exi stent. (...) În al doilea rând, termenele clare şi precise referitoare la înregistrarea naşterii copiilor părăsiţi în maternităţi şi în alte unităţi sanitare, statuate prin noua Metodologie propusă de oficialii MAI, creează premisele soluţionării rapide a declarării naşterii acestor copii. Aceasta permite externarea şi plasarea lor în sistemul de protecţie specială într-un termen mult mai mic decât în prezent", au subliniat reprezentanţii Autorităţii.
"Prin intrarea în vigoare a actului normativ, se va asigura respectarea dreptului la identitate pentru toţi copiii, cu atât mai mult cu cât reglementarea situaţiei lor civile reprezintă punctul de plecare în ceea ce priveşte identificarea, cu celeritate, a celor mai bune măsuri de protecţie specială, care să asigure respectarea interesului superior al acestor micuţi", a arătat, la rândul său, preşedintele ANPFDC, Gabriel Alexe.