Coincidența face ca primul caz de toxiinfecție alimentară din acest sezon estival să fie înregistrat exact în ziua în care președintele ANPC, Eduardt Cozminschi, a ajuns pe litoral. Potrivit directorului general al ANPC, Paul Anghel, comisarii instituției, care sunt detașați din țară în cadrul Comandamentului Litoral, au fost trimiși în control după ce doi turiști, din Cluj, au servit masa la un restaurant pe Insula Ovidiu, de pe lacul Siutghiol.

Cei doi turiști au ajuns, joi dimineață, la Spitalul Județean de Urgență Constanța acuzând dureri de burtă, diaree, stări febrile. Ei au primit îngrijiri medicale la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) fără a mai fi transferați la Spitalul de Boli Infecțioase,  așa cum s-ar fi procedat în mod normal. În Spitalul de Boli Infecțioase sunt internați doar bolnavii cu Covid 19.

La Urgența Spitalului Județean Constanța cei doi turiști au fost testați, cel mai probabil, și pentru COVID-19 urmând să se stabilească dacă sunt sau nu infectați cu noul coronavirus.

În altă ordine de idei, președintele ANPC, Eduardt Cozminschi, a declarat pentru EVZ că până la sfârșitul lunii iunie, echipele de control ale Autorității vor desfășura acțiuni de consiliere a agenților economici de pe litoral. După 1 iulie, încep acțiunile de control propriu zise, acțiuni care  vor merge, într-o primă fază, pe prevenție, urmând ca în cazuri de nereguli repetate, operatorul să fie amendat iar unitatea să fie închisă.

Spre deosebire de anii trecuți, controalele comisarilor ANPC pe litoral se vor axa, în primul rând, pe verificarea condițiilor igienico-sanitare în contextul pandemiei COVID-19.” Vom verifica dacă sunt respectate acele reglementări privind distanța între mese, numărul de persoane, purtarea măștii în interior, respectarea normelor de către angajații care lucrează în bucătării, pe terase”, a declarat președintele ANPC.

Eduard Cozminschi a ținut să precizeze că ”ANPC nu are plan de amenzi” însă agenții economici nu trebuie să se bazeze pe asta. El a dat ca exemplu terasele de pe litoral care ar intenționa să încaseze taxa Covid. ”Asta este o aroganță din partea lor. Fapta se sancționează dacă turistului nu i se aduce la cunoștință, fie la intrarea în locație, fie anterior luării comenzii despre această taxă. Este o obligație clară și sancționabilă”, a precizat președintele ANPC, Eduardt Cozminschi.