Oficialii motivează iniţiativa prin faptul că „nepromovarea prezentului act normativ ar avea drept consecinţe negative creşterea deficitului bugetar”, însă susţin că ar exista „numeroase” cereri în acest sens şi din partea românilor care muncesc în ţară sau în străinătate. Liderii sindicali înclină însă mai degrabă către varianta de scoatere urgentă a bugetului de pensii din colaps.
Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă pus în dezbatere joi, contribuţiile la pensii se pot achita doar pentru ultimii cinci ani şi doar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile pentru pensionare. În plus, cererile de asigurare voluntară în sistemul public de pensii, care le vor aduce contribuabililor cinci ani de cotizaţie pentru pensie, pot fi depuse doar până pe 31 decembrie 2010, se arată în document.
Contribuţie la salariul minim
Sumele datorate „se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul (valoarea salariului minim pe economie- n.r.) a cotei contribuţiei de asigurări sociale, corespunzătoare condiţiilor normale de muncă, reglementată de legislaţia în vigoare pentru fiecare din luna/lunile din perioadele pentru care se solicită asigurarea în sistemul public de pensii”. Astfel, potrivit proiectului, contribuţia variază între 27,5% şi 31,3% pentru perioada 2005-2010, care se aplică la o valoare a salariului minim cuprinsă între 310 şi 600 de lei, în funcţie de cum a fluctuat acest indicator în perioada menţionată.
Plata se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2010, ceea ce ar însemna practic maximum două tranşe lunare. Iar sumele depuse „se actualizează cu indicele de inflaţie publicat în luna în care se face plata contribuţiei faţă de luna pentru care aceasta se datorează, pe baza datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică”, se mai arată în proiect.
Taxă prea mare pentru o pensie mică
Deşi este de părere că „ideea de a-i asigura pentru o pensie la bătrâneţe pe românii care au muncit la negru sau în străinătate este bună”, vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, nu o consideră „aplicabilă”. „Asigurarea facultativă la salariul minim ar însemna o contribuţie de aproape 200 de lei lunar, calculat la cifrele aferente anului 2010. Ceea ce îl duce pe contribuabil la o sumă totală, pentru cei cinci ani, de 12.000 de lei, adică 4.000 de euro, bani care trebuie plătiţi în cel mult două rate lunare. Este greu de crezut că cei care au muncit la negru şi chiar românii care au lucrat în străinătate şi-au strâns atâţia bani pe care să-i dea deodată la stat, iar la final, la o sumă aşa mică, raportată la salariul minim, nu se câştigă mare lucru la punctaj”, explică Dandea.
Liderul sindical specializat pe problematica pensiilor mai spune că cel mai probabil românii care au bani şi sunt interesaţi să se asigure retroactiv ar vrea să plătească o contribuţie raportată cel puţin la salariul mediu pe economie, pentru a avea şi un câştig la final. „Oricum, ar fi trebuit stabilită o perioadă mai mare pentru plata contribuţiilor pe cinci ani, cel puţin tot anul viitor, altfel e inaplicabilă. Faptul că se grăbesc aşa arată că de fapt este mai degrabă o măsură urgentă menită să mai reducă din deficitul bugetar din sistemul de pensii”, conchide Dandea.
Voi ce credeţi? Contribuţia la pensii a muncitorilor la negru este o soluţie pentru ei sau mai degrabă pentru guvern?