Contre diplomatice Bucureşti-Budapesta

Contre diplomatice Bucureşti-Budapesta

Ministerul de externe al Ungariei a precizat, ieri, că vizita în România a preşedintelui Solyom Laszlo a avut scopul de a întări parteneriatul celor două ţări şi că punerea sub semnul întrebării a acestei intenţii dăunează parteneriatului şi este „de neacceptat”.

Solyom Laszlo şi-a devansat cu o zi vizita privată programată în secuime pentru sărbătoarea maghiarilor din 15 martie, şi a sosit în ţară cu autoturismul, acuzând autorităţile române că au anulat permisul de aterizare al aeronavei prezidenţiale.

În replică, secretarul de stat în MAE român, Bogdan Mazuru, i-a comunicat ieri ambasadorului ungar că „modul de anunţare şi de organizare a vizitelor private trebuie să respecte legislaţia şi cutuma diplomatică”. „Documentele diplomatice şi declaraţiile publice trebuie să respecte denumirile oficiale ale autorităţilor şi unităţilor administrativ-teritoriale, neputându-se accepta erori, aproximări sau in formaţii interpretabile”, a mai precizat Ma zuru, care a sugerat că modul în care se manifestă pe teritoriul român oficiali ai statelor partenere trebuie să respecte Constituţia României.

Surse oficiale declaraseră pentru EVZ că „autoguvernarea”, termenul folosit de Budapesta pentru administraţia locală din Harghita şi Covasna, şi venirea lui Solyom Laszlo la bordul unei aeronave militare au fost motivele pentru care Bucureştiul a considerat vizita drept inoportună. Răspunsul MAE arată şi o nemulţumire faţă de declaraţiile anterioare ale preşedintelui maghiar, care a precizat, în 2008, în România, că susţine autonomia Ţinutului Secuiesc.

Ne puteți urmări și pe Google News