Contrabandă pe ritmuri de manele

Contrabandă pe ritmuri de manele

Zeci de membri ai uneia dintre cele mai puternice reţele de traficanţi de ţigări, condusă de impresarul Paul Iova, au ajuns după gratii.

Zeci de membri ai uneia dintre cele mai puternice reţele de traficanţi de ţigări - care aproviziona cu marfă de contrabandă atât Capitala, cât şi judeţele Constanţa, Neamţ, Covasna, Suceava şi Botoşani - au fost reţinuţi, ieri, de procurorii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog.

Odată cu ei, au ajuns la Parchet impresarul Paul Iova - cunoscut pentru monopolul pe care-l deţine în organizarea spectacolelor de manele şi a concursurilor "Miss Piranda" - şi una dintre vedetele sale preferate: "Roxana, Prinţesa Ardealului".

Dacă pe numele lui Iova, considerat liderul grupării de contrabandişti, anchetatorii erau hotărâţi, aseară, să emită o ordonanţă de urgenţă pentru a-l prezenta magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă, în privinţa "Prinţesei Ardealului" nu erau foarte siguri. "Va fi audiată în acest caz, însă urmează să stabilim care a fost contribuţia ei la comiterea faptelor", au explicat surse judiciare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Monitorizaţi două luni

Anchetatorii au ajuns la membrii reţelei "Iova" în baza informaţiilor furnizate de ofiţeri ai Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (serviciul secret al Internelor).

"Au fost monitorizaţi încă din luna mai. Avem probe că au introdus ilegal în ţară din Ucraina şi Moldova zeci de milioane de ţigări. Doar cele peste 10.000.000 confiscate în timpul celor peste 50 de descinderi făcute ieri în casele con tra bandiştilor valorează 5.000.000 de lei (peste un milion de euro). Intrau în România pe "fâşia verde", prin zona Izvoarele Sucevei. Pentru că terenul în acea zonă este «accidentat » cărau baxurile de ţigări în spate kilometri întregi", au precizat surse judiciare.

Deşi pentru capturarea traficanţilor au fost folosiţi câteva sute de "mascaţi" ai poliţiei şi jandarmeriei, anchetatorii spun că efortul a meritat. "Bănuim că au făcut profituri de milioane de euro. În casele lor au fost găsite, pe lângă sume importante obţinute din vânzarea ţigărilor de contrabandă, şi pistoale cu gaze, menite să-i sperie pe cei care ar fi încercat să le pună beţe-n roate", au adăugat sursele citate. Aseară, 55 dintre membrii grupării erau audiaţi încă de procurori.

CAZIER "PĂTAT"

Impresarul Iova, arestat în trecut pentru tâlhărie

În vârstă de 48 de ani, bucureşteanul Paul Iova, zis şi Ion Petrişor, s-a făcut cunoscut în lumea mondenă a Bucureştiului datorită amiciţiei cu majoritatea interpreţilor de manele "celebri".

În ultimii ani, şi-a adjudecat chiar monopolul pe organizarea spectacolelor de acest gen şi a concursurilor "Miss Piranda". "Suntem aproape siguri că toate aceste «realizări » ale sale au fost susţinute cu bani negri, proveniţi din comiterea de infracţiuni. Mai mult, pe «creaţia» sa, «Roxana, Prinţesa Ardealului », a folosit-o la comiterea faptelor. Doar din contrabanda cu ţigări a câştigat milioane de euro", au precizat surse judiciare.

De altfel, Paul Iova este "un cunoscut" al po liţiştilor. La începutul anilor 2000, conducea o grupare de tâlhari care "opera" nu doar în Bucureşti, ci şi în judeţele limitrofe. Reţeaua a fost anihilată în 2004, când Iova a ajuns după gratii, în urma unei anchete a Poliţiei Ilfov.

"Închisoarea nu l-a speriat suficient, se pare, pentru că, la scurt timp după ce a fost eliberat, s-a reprofilat pe contrabandă", au conchis sursele citate.