Oamenii de ştiinţă au studiat efectul strugurilor asupra şobolanilor care dezvoltă hipertensiune din cauza unei diete sărate.

După 18 săptămâni, cercetătorii au observat că, la şobolanii care au consumat un praf de struguri, funcţiile inimii se îmbunătăţiseră, iar inflamaţiile din organism s-au redus. În plus, muşchii inimii erau mai puţin deterioraţi decât în cazul şobolanilor care au avut o dietă sărată, fără struguri.

„Efectul pozitiv al fructelor ar putea fi dat de flavonoide, substanţe care se găsesc şi în cacao, ceai verde sau roşii“, a explicat Steven Bolling de la University of Michigan, coordonatorul studiului publicat în „Journal of Gerontology: Biological Sciences“. Pentru ca efectele fructelor asupra sănătăţii să se producă şi la oameni, ar trebui să consumaţi nouă porţii de struguri pe zi, o porţie însemnând 15 boabe de struguri.

Hipertensiunea poate cauza atac de cord, atac vascular cerebral sau afecţiuni renale.