Constatare alarmantă. Peste 57% dintre etichetele bio sau eco au etichete false

Constatare alarmantă. Peste 57% dintre etichetele bio sau eco au etichete false Topul celor mai activi parlamentari români în plenul Parlamentului European. Cine e în fruntea clasamentului. . Sursa: Arhiva EVZ

Europarlamentarul Maria Grapini avertizează că mai mult de jumătate dintre etichetele bio sau eco induc în eroare consumatorul.

Grapini spune că „se umblă cu cioara vopsită”

Peste jumătate dintre produsele care pretind că fac parte din categoria celor eco sau bio conțin, de fapt, informaţii false pe etichetă, susţine europarlamentarul Maria Grapini, astfel că România va trebui să aplice cât mai repede noile reglementări europene legate de etichetarea acestor produse.

Maria Grapini a declarat sâmbătă, la Antena 3 CNN, că "se umblă cu cioara vopsită", în condițiile în care peste 57% dintre etichetele bio sau eco conţin afirmaţii false.

"S-a descoperit că jumătate dintre produsele pe care scria "ecologic", "natural", "biodegradabil", "neutru din punct de vedere climatic" sau "eco" făceau afirmaţii false.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noile norme urmăresc, în principal, să îmbunătăţească fiabilitatea şi claritatea etichetelor produselor prin interzicerea utilizării unor declaraţii de mediu înşelătoare, atunci când nu sunt însoţite de dovezi”, arăta europarlamentarul român.

Legislație națională pentru etichetele bio sau eco

Grapini spunea, în acest context că România ar trebui să adopte cât mai curând o legislație națională, care să aibă în vedere ultima directivă adoptată de UE, în domeniu.

„Avem o directivă pe care am adoptat-o. Și poate că aici ar trebui să vedem și noi cum o să facem în legislația națională, de exemplu, legat de justificarea afirmațiilor explicite legate de mediu, pentru că s-a făcut un studiu și peste 57,5% din afirmații sunt false

Peste 58,5% din comercianții care au furnizat aceste informații nu au putut să le justificate. 1 din 2, adică o jumătate din cele 232 de etichete ecologice care le avem acum, în piața internă, sunt false.

Și atunci consumatorul sigur că n-are cum să fie protejat dacă el vede acolo etichetele bio sau eco și nu-i cere nimeni să justifice.

Se umblă cu cioara vopsită. Comerciantul este și el un om și vinde altor oameni, dar până la urmă nimic nu este mai important decât să fie garantată sănătatea oamenilor", a declarat europarlamentarul Maria Grapini, sâmbătă, la emisiunea Be EU, de la Antena 3 CNN.