Lucrările de reabilitare a uneia dintre „minunile României“ stagnează, la nouă luni de la concesionare.
Cazinoul din Constanţa, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură din România, a rămas în paragină. Impozantul edificiu, singurul de gen construit în stil Art Nouveau, arată ca un bătrân mâncat de reumatism şi uitat de lume. Şi-a pierdut strălucirea şi a rămas un simplu imobil jalnic, cenuşiu şi dărăpănat, pustiu şi cu geamuri sparte prin care suflă vântul.
Constănţenii care se plimbă agale pe faleza cazinoului sunt dezamăgiţi de aspectul „trist“ al edificiului. „Mare păcat de cazinoul ăsta, nu cred că se va mai face ceva, parcă n-are noroc, cu criza asta. Numai la aşa ceva nu se gândesc investitorii“, îşi spune părere abătut şi cu voce tare bătrânul Ştefan Munteanu. „Clădirea asta se autodemolează“ Pe faleza din preajma monumentului, un om fără adăpost se oferă, „contra unui pol, de-o ţuică“, să ne ducă la „domnu’ Gigi“. Este nici mai mult, nici mai puţin decât agentul de pază, care stă într-un birou improvizat şi încălzit cu un mic reşou, chiar la intrarea în clădire. Amabil, domnul Gigi îşi deschide sufletul imediat ce păşim în hol. Nu mai ştie nimic de renovare. Anul trecut au muncit 5-6 muncitori de la o firmă din Medgidia, au venit zilnic din iunie până în septembrie. „Au lucrat la cupolă, s-au băgat vagoane de fier în cupolă, că se fisurase şi, când ploua veneau şuvoaiele de apă, pe scările astea, până aici, la parter“, spune paznicul.
Ne lasă singuri, să vizităm şi să fotografiem încăperile. „Au mai fost şi studenţi la Arhitectură care s-au rugat să-i las, mi-a fost milă de ei, a venit şi un turist plecat din România acum 25 ani şi m-a rugat să-l las să vadă candelabrul din fostul cabaret“, povesteşte el. „Nu mai e mult şi, dacă nu se repară, clădirea asta, care pe vremuri a fost aşa de frumoasă, se autodemolează“, dă el verdictul.
„Vom respecta întocmai proiectul“ Primarul Radu Mazăre nu pare să ştie mare lucru despre viitorul cazinoului, dar promite că se va interesa. Informaţiile oficiale ne-au fost însă furnizate de Ronny Shatan, directorul general al firmei concesionare, QueenCo Leisure Internaţional LTD. Aflat în Israel, el a dat asigurări, prin telefon, că lucrările de renovare vor continua. „Din cauza crizei mondiale, compania noastră a renunţat la reconstrucţia mai multor cazinouri din lume, dar nu renunţăm la cel din Constanţa“, a declarat oficialul. Ronny Shatan a ocolit însă răspunsul privind termenul de finalizare. „Vom respecta întocmai proiectul“, a conchis el.
PROMISIUNI ELECTORALE „Centru de mare anvergură“ Atât renovarea exteriorului, cât şi amenajările interioare stagnează, iar asta se întâmplă la aproximativ nouă luni după ce primarul Constanţei, Radu Mazăre, a anunţat, în cadrul unei ceremonii fastuoase din campania pentru alegerile locale, că edificiul „va redeveni o minune a României“.
„Cazinoul va atrage o mulţime de turişti, oameni de rând care îl vor vizita şi oameni bogaţi, mai ales din Israel, care vor veni să joace“, a promis el. Referirea lui Mazăre venea în contextul semnării contractului de concesiune, pe o perioa dă de 49 de ani, cu drept de prelungire, către compania israeliană QueenCo Leisure Internaţional. Investitorii deţin, în Bucureşti Casino, Palace şi restaurantul Casa Vernescu. Renta anuală pe care o primeşte Primăria Constanţa se ridică la 140.000 de euro. Lucrările de renovare urmau să fie finalizate în 2010, când se sărbătoresc 100 de ani de la inaugurare. Suma anunţată pentru lucrările de renovare era de 15 milioane de euro, care ar fi transformat edificiul într-un „centru de divertisment de mare anvergură, care va cuprinde cel mai mare cazinou din România“.