Weekendul care este aproape de final a adus pe litoralul românesc cel mai mare număr de turişti. Chiar dacă a fost avertizare cod roşu de radiaţii ultraviolete, 151.696 de turiști s-au aflat pe malul Mării Negre în ultimele două zile, potrivit estimărilor Poliției Constanța.
Iar dacă îi luăm în calcul şi e pe turiştii cazaţi la particulari, cei mai mulţi în sudul litoralului, unde a avut loc Liberty Parade, cifrele ajug uşor la 160.000.
Staţiunile preferate au rămas Mamaia (43.500) şi Costineşti (32.400). În staţiunile Neptun - Olimp au fost înregistraţi 26.244 de turişti, în Eforie - 16.497, în Vama Veche - 10.051 şi la Năvodari - 11.734.
Pentru prima dată de la începutul sezonului estival, sudul litoralului a fost aproape plin. Pană şi particularii care flutură cheile la intrarea în staţiuni s-au declarat mulţumiţi de numărul clienţilor care au ales cazări în vile sau apartamente cu 100 lei pe noapte. În schimb, proprietarii hotelurilor din sud se plâng că de mâine, după Liberty Parade, situaţia va reveni la „normal” şi că abia dacă ating grad de ocupare de 50% acum, în vârf de sezon.
Infrastructura e de vină
Principala explicaţie a lipsei de turişti în sudul litoralului ar fi infrastructura defectuoasă, începand de la „calvarul“ accesului fie pe cale rutieră sau pe calea ferată şi până la aspectul staţiunilor, cu trotuare sparte, câini vagabonzi, becuri sparte, gunoaie, iarbă uscată sau spaţii verzi prăfuite. „Degeaba investim în baza turistică şi avem tarife de cazare de numai 64 euro/de persoană/săptămână, autorităţile nu au mai schimbat nimic de vreo 40 de ani. Nici măcar o pavelă”, se plânge Luician Iftimie, proprietarul Hotelului Florica (2 stele plus), din Venus. Proprietarul Hotelului Corina (3 stele), care practică tarife de 35 euro /zi cu mic dejun, spune că a încercat să-şi repare singur trotuarul şi aleea de acces din dreptul unităţii. „Am fost amendat de Primăria Mangalia. Mi-au spus că încalc legea, aşa că am renunţat", conchide hotelierul. Nimeni nu amendează însă primăria că nu a reuşit să finalizeze în luna mai, conform proiectului, drumul care leagă staţiunile Venus şi Saturn. Aşa că pentru a ajunge la plajă turiştii sunt nevoiţi să meargă pe jos, prin soare, praf şi şanţurile şantierului în lucru dintre cele două staţiuni „de interes naţional". „Asta-i ţara noastră, nu ne mai miră nimic, vroiam doar să facem plajă. Nu puteau să muncească în afara sezonului, păcat de vremea frumoasă şi de marea minunată”, spune indignat un turist din Arad.
Asociaţia hotelierilor din sudul litoralului
Disperaţi că pierd turişti, hotelierii din Neptun-Olimp s-au constituit într-o asociaţie patronală, înregisrată în urmă cu o săptămână. „Am suferit mult în această vară de lipsa turiştilor. Hotelul meu de 4 stele este plin de la începutul sezonului, dar ceilalţi se descurcă mai greu aşa că vrem ca împreună să accesăm bani pentru reabilitarea staţiunii”, explică Nicolae Moroianu, preşedintele Asociaţiei Patronale Neptun-Olimp.
În acest fel, Nicolae Moroianu speră să convingă autorităţile să-şi facă treaba. „Vrem ca o parte din sumele uriaşe din impozitele şi taxele pe care noi le plătim să se întoarcă efectiv în ceea ce avem nevoie în desfăşurarea activităţii în turis. În curăţenie, locuri de agreement, locuri de joacă pentru copii, iluminat, în drumuri, în infrastructură în general”, conchide Moroianu.
Autorităţile ridică din umeri
Demersul hotelierilor va fi unul destul de dificil mai ales din cauza faptului că autorităţile locale, cu o atitudine dezarmantă, recunosc că nu pot face mare lucru. Viceprimarul Ion Mincă spune că singurele lucruri care s-au făcut sunt câteva borduri vopsite în culorile partidului primarului (alb şi roşu) şi zeci de mii de euro cheltuiţi pe nişte palmieri care s-au uscat. „Dacă ieşi din hotel trebuie să te fereşti să nu te muşte vreun câine, să nu iasă vreun şarpe sau şobolan din iarbă. Mizerie, haos, pe trotuar vă recomand să nu mergeţi cu pantofi cu toc înalt că vă rupeţi picioarele. La ora actuală în sudul litoralului este dezastru, nimeni nu gândeşte altceva decât cum să fure în continuare nişte bani publici, ăsta e adevărul. În următorii 5 ani, nu cred să putem să redresăm ceva, trebuie pornit de la zero”, conchide Ion Mincă.