Editura Evenimentul si Capital

Consiliul Europei a publicat o declarație prudentă cu scopul de a detensiona relațiile cu Rusia. Kievul este indignat

Autor: | | 1 Comentarii | 338 Vizualizari

Comitetului de Miniștri ai Consiliului Europei, reunit vineri Helsinki a publicat o declarație comună prudentă în care răspund revendicărilor Rusiei și evocă „drepturile și obligaţiile” statelor membre. Această declarație are scopul de a diminua relațiile tensionate după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea în anul 2014.

Miniştrii statelor membre ale Consiliului Europei, au convocat o reuniune la Helsinki cu scopul de a diminua tensiunile cu Rusia. Runiunea a fost convocată cu ocazia trecerii președinției forului, prin rotație, de la Finlanda la Franța, survine în plină criză cu Rusia, ai cărei reprezentanți în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) au fost privaţi de dreptul de vot în 2014 după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea.

Moscova a replicat prin politica „scaunului gol”. Din 2017, Rusia nu şi-a mai achitat contribuția de 33 milioane de euro la bugetul anual al Consiliului Europei (CE).

În declaraţia lor comună, miniştrii CE menţionează, printre „drepturile şi obligaţiile” celor 47 de state membre, că „una dintre obligațiile lor fundamentale este aceea de a-şi plăti contribuţiile obligatorii la bugetul” organizaţiei.

De asemenea, aceştia sunt de acord că „toate statele membre trebuie să aibă dreptul de a participa pe picior de egalitate în cadrul Comitetului de Miniştri şi al Adunării Parlamentare”.

Potrivit regulilor Consiliului, un stat membru care nu-şi plăteşte contribuţia riscă excluderea după doi ani, adică începând cu luna iunie pentru Rusia. Datoria Rusiei la bugetul CE se ridică în prezent la 100 milioane de dolari, potrivit Ministerului de Externe finlandez, conform dpa.

Aceasta înseamnă că Moscova nu va participa în iunie la alegerea noului secretar general al organizaţiei, o posibilitate care, potrivit Rusiei, ar putea însemna retragerea sa din CE.

Or, miniştrii au afirmat vineri că ei „lansează un apel la participarea delegaţiilor din toate statele membre” la sesiunea din iunie.

Această declaraţie prudentă, care menajează clar Rusia, a fost primită favorabil la Moscova, dar a stârnit indignarea Ucrainei.

„Este un pas în direcţia cea bună”, a reacţionat Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din cadrul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus).

„Aceasta nu este diplomaţie, aceasta este capitulare”, a replicat reprezentantul Ucrainei la Consiliul Europei, Dmitro Kuleba, intervievat de AFP.

„Vrem ca Rusia să rămână în Consiliul Europei, dar dorim de asemenea ca ea să-şi respecte obligaţiile şi angajamentele în toate deciziile luate ca răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a adăugat el.

Loteria Romana a facut ANUNTUL! Se intampla astazi! Castigurile sunt uriase!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI