Consiliul de Etică analizează lucrările lui Mang. Cercetători străini confirmă plagiatele
- Cristina Olivia Moldovan
- 10 mai 2012, 23:26
Mai multe lucrări semnate de Ioan Mang sunt copiate din articole scrise de cercetători străini.
UPDATE 3: Consiliul Național de Etică se întrunește mâine pentru a începe analiza articolelor asupra cărora planează suspiciuni de plagiat. Decizia Consiliului va fi anunțată în maximum 90 de zile, conform legii. În cazul în care plagiatul va fi dovedit, Ioan mang riscă să-și piardă postul de profesor la Universitatea din Oradea. Sancțiunile pe care le poate da consiliul sunt doar pe line de cercetare, el nu poate decide alt tip de sancțiuni. Lucrările ministrului Mang vor fi analizate de specialiști în domeniu. UPDATE 2: O altă lucrare plagiată a fost copiată din articolul unor cercetători din Taiwan. ”Public –Key Cryptosystem based on the diophantine equations”, semnat de Ioan Mang, este copie a articolului ”A new public key cipher system based upon the Diophantine equations”, scrisă de cercetătorii Chu Hsin Ling, Chin Cheng-Chang și R. C. T. Lee. Conform contributors.ro, care a contactat autorii, Chu Hsin Ling a confirmat plagiatul. Și japonezii, autori ai lucrării ”Correlation Attack to the block cipher RC5 and the simplified Variants of RC6”, despre care EVZ a scris ieri, au confirmat plagiatul. Takeshi Shimoyama, unul dintre autori, a spus că este ”foarte trist” din cauza celor întâmplate. El a declarat pentru pentru hotnews: ”Am citit lucrarea și sunt convins că este o versiune plagiată a lucrării noastre. Deși titlul este altul decât cel al lucrării noastre, toți algoritmii, datele și propozițiile sunt similare cu ale lucrării noastre știintifice”. UPDATE 1: Un alt plagiat a fost confirmat, pentru EVZ, de pofesor doctor Eli Biham, decan al Departamentului Computer Science de la Technion, Haifa, Israel. De data aceasta, este vorba despre plagierea unui manuscris care, susține profesorul Eli Biham, a ajuns din greșeală pe internet, pentru că informațiile din lucrarea respectivă sunt greșite. ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE Redăm, mai jos, scrisoarea primită de redactorul EVZ de la profesorul Eli Biham. Dear Cristina,
I was referred by several people to the plagiarism case of Ioan Mang and to the fact that he plagiarized a manuscript of mine, and had seen your article in www.evz.ro.
Indeed this is a case of plagiarism, where the paper "SQUARE ATTACK AGAINST REDUCED VARIANTS OF RIJNDAEL" by IOAN MANG is an exact copy ("copy-paste") of the manuscript "Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael" by myself and Nathan Keller.
But I would like to add that this plagiarism is not the only issue here that shows on the personality of Ioan Mang. You usually expect that a person that makes plagiarism will read the plagiarized paper first. However, it is clear that Ioan Mang never read not tried to understand the claims in the manuscript "Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael". He could not even develop the same results on his own, because all the content of the manuscript "Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael" is wrong. The fact that that manuscript appears on the Internet is only due to a mistake of a colleague that forwarded it without the consent of the authors, while already knowing of the mistake in it. Actually, I believe that Ioan Mang is the first person ever that did not immediately identify the mistake in the plagiarized manuscript.
Regards,
Eli
Lucrarea incriminată se numește ”Square attack against reduced variants of Rijndael” și a fost publicată de Mang în 2004, într-o revistă din Ucraina. Ea e copiată din manuscrisul ”Cryptanalysis of reduced variants of Rijndael”, de Bihan E. și Keller N. Profesorul Eli Biham se miră că Mang nu a sesizat erorile din lucrare. ”Cred că Ioan Mang este prima persoană care nu a reușit să identifice imediat erorile din manuscrisul pe care l-a plagiat”, scrie profesorul. ”Nu doar plagiatul în sine arată personalitatea lui Ioan Mang. Te aștepți ca o persoană care plagiază citește înainte lucrarea plagiată. Este clar că Ioan Mang nu a citit și nu a încercat să înțeleagă manuscrisul lucrării. Nu ar fi putut să ajungă la același rezultat pe cont propriu, pentru că întregul conținut al manuscrisului respectiv este greșit”. Suspiciunile ce au planat în ultimele zile asupra ministrului Educaţiei, Ioan Mang, s-au confirmat ieri.
Una dintre lucrările semnate de ministru este copiată, la virgulă, dintr-un articol prezentat de trei autori japonezi la o conferinţă internaţională. Lucrarea incriminată, "Cryptanalise aspects on the block ciphers of R5 and RC6", este semnată de soţii Ioan şi Erica Mang, alături de un alt profesor, şi a fost prezentată în 2003 la o conferinţă -simpozion din Craiova.
Articolul original, "Correlation Attack to the Block Cipher RC5 and the Simplified Variants of RC6", scrisă de Takeshi Shimoyama, Kiyofumi Takeuchi şi Juri Hayakawa, a fost prezentat în anul 2000 la New York, în cadrul "Third Advanced Encryption Standard Candidate Conference". "Nu e plagiat, ci o manevră politică!"
Emil Boc, cel care a prezentat ieri dovada plagiatului, i-a cerut lui Mang demisia. "Nu am nimic personal cu domnul Mang, dar nu are ce căuta în funcţia de ministru al Educaţiei. Locul domniei sale este în altă parte", a spus Boc.
După prezentarea dovezilor privind plagiatul, ministrul Educaţiei, Ioan Mang, s-a apărat şi a spus, la Realitatea TV, că este victima unei manevre politice.
"Nu e plagiat, este teama unora care au patronat acest minister că au pierdut controlul asupra lui", a spus el.
În privinţa documentului incriminat, ministrul a precizat că este vorba despre o lucrare ştiinţifică în care se regăsesc aspecte teoretice ale unor algoritmi analizaţi în lucrare, algoritmi care nu pot fi modificaţi si care nu sunt invenţia lui.
"Scopul lucrării a fost de a implementa aceşti algoritmi în software, astfel încât să se vadă valoarea lor. Legea lui Ohm este una singură, nu o putem scrie decât aşa cum este. Tot ce s-a dat în acel articol este dat în bibliografie", s-a apărat ministrul.
Totuşi, analizând cele două lucrări (care se găsesc integral AICI), ele seamănă ca două picături de apă, iar contribuţia majoră a ministrului a fost modificarea titlului. Demisia, incertă
În ceea ce priveşte demisia, Ioan Mang a spus că va face acest pas doar dacă plagiatul va fi dovedit de specialişti.
Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, este de părere că, în acest moment, Mang are o mare responsabilitate faţă de comunitatea ştiinţifică, în faţa căreia "trebuie să se explice".
De asemenea, spune Funeriu, ministrul este responsabil de recâştigarea credibilităţii pe care Ministerul Educaţiei trebuie să o aibă în faţa opiniei publice.
Daniel Funeriu îi cere ministrului să ofere explicaţii comunităţii ştiinţifice
"Nu este plagiat, este doar teama unora care au patronat acest minister că au pierdut controlul asupra lui". Ioan Mang, ministrul acuzat de plagiat
Urmează "Abramburica"? Dacă Ioan Mang îşi dă demisia, numele vehiculat pentru portofoliul Educaţiei este cel al Ecaterinei Andronescu. Nici ea nu a fost ocolită de acuzaţii de plagiat, însă nu în calitate de autor al lucrării, ci de coordonator de doctorat. Teza aparţinea unui profesor de chimie. Citiţi şi:
- Încă un ministru controversat la Educaţie: Copiator după plagiator
- EXCLUSIV EVZ. Ioan Mang, noul ministru desemnat pentru Educației, se laudă cu distincții oferite de „o fabrică de diplome”