Evenimentul Zilei > Actualitate > Consiliul Concurenței a declanșat o anchetă pe piața taximetriei din București și Ilfov
Consiliul Concurenței a declanșat o anchetă pe piața taximetriei din București și Ilfov

Consiliul Concurenței a declanșat o anchetă pe piața taximetriei din București și Ilfov

Ancheta declanşată de Consiliul Concurenţei pe piaţa de taximetrie din Bucureşti şi din judeţul Ilfov era necesară, potrivit preşedintelui Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu.

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile principalelor companii şi asociaţii profesionale active pe piaţa transportului de persoane în regim de taxi din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov.
Inspecţiile s-au desfăşurat în cadrul investigaţiei declanşate din oficiu de Consiliul Concurenţei privind o posibilă înţelegere a operatorilor de taximetrie pentru stabilirea tarifelor, iar documentele şi declaraţiile ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei.
„Serviciul de taximetrie este de multă vreme în atenţia Consiliului Concurenţei, atât la nivelul Capitalei cât şi la nivel naţional. După cum ştiţi, am avut investigaţii în acest domeniu în mai multe oraşe din ţară, unele dintre ele finalizându-se cu sancţiuni. Înţelegerile privind fixarea preţurilor reprezintă o abatere de la principiul liberei concurenţe şi produc o gravă afectare a intereselor consumatorilor finali. Într-o economie de piaţă, singurele situaţii în care sunt admise preţuri fixe sunt cele în care activităţile se desfăşoară în regim de monopol, situaţie în care nu se regăseşte serviciul de taximetrie”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Președintelui FORT, Augustin Hagiu, a precizat că federaţia pe care o conduce sprijină accesul liber al taximetriştilor pe piaţa muncii, astfel încât clienţii să beneficieze de cele mai bune servicii.
„Sperăm ca ancheta să-şi atingă obiectivul, pentru a stopa demersurile de legiferare în Parlament a unui proiect de lege care prevede instalarea monopolului în taximetrie. Noi dorim ca activitatea din domeniul taximetriei să se desfăşoare respectând principiile unei pieţe concurenţiale sănătoase, fără impunerea unui tarif unic. De asemenea, suntem împotriva oricărui demers prin care o asociaţie patronală sau profesională poate influenţa practicarea unui tarif liber sau libera concurenţă”, a afirmat Augustin Hagiu.
Până în prezent, autoritatea de concurenţă a finalizat patru investigaţii referitoare la participarea la carteluri de fixare a preţurilor pe piaţa transportului de persoane în regim de taxi din Timişoara, Constanţa, Baia Mare şi Târgu Mureş şi a aplicat amenzi în valoare totală de 1,635 milioane lei. Prin programul de clemenţă, Consiliul Concurenţei a acordat companiei Radio Taxi din Timişoara imunitate la plata amenzii, potrivit Agerpres.