Consecinţele unui eventual faliment al SUA. Lehman Brothers, mic copil
- Ana Bâtc ă
- 17 iulie 2011, 15:51
Un eventual faliment al Statelor Unite ale Americii ar provoca în pieţele financiare o panică mult mai puternică şi mai periculoasă decât cea care a urmat colapsului băncii Lehman Brothers, a declarat Larry Summers, fostul secretar al Trezoreriei americane, pentru CNN, relatează Bloomberg.
"Mi se pare un risc financiar inimaginabil care ar trebui asumat", a declarat Summers. Potrivit fostului oficial american, un eventual default al SUA ar cauza o cascadă care ar face ca falimentul Lehman Brothers să pară un eveniment minuscul.
Mai mult, un asemenea eveniment ar face ca un sentiment de incertitudine să se instaleze pe termen lung în pieţele financiare, a mai adăugat Summers.
Căderea băncii Lehman Brothers, în luna septembrie 2008, a fost cel mai răsunător faliment din istoria Statelor Unite şi a fost urmată de colapsul pieţelor de creditare şi de o scădere cu 43% a indicelui celor mai puternice companii S&P 500.
Republicanii o lasă mai moale
În 16 zile, SUA va începe procedura de default din cauza obligaţiunilor vândute, dacă membrii Congresului american şi preşedintele Barack Obama nu cad la un acord în ceea ce priveşte plafonul maxim de îndatorare al ţării.
"Capacitatea de a acoperi cheltuielile financiare curente va dispărea", a mai spus Larry Summers. Potrivit acestuia, în caz de faliment, vor fi distruse instituţii care au fost construite timp de decenii.
Totuşi, opoziţia republicanilor faţă de majorarea plafonului de îndatorare a început să piardă din intensitate pe măsură ce se apropie începutul lunii august şi se conturează consecinţele dezastruoase ale unei eventuale intrări în incapacitate de plată a SUA.