Cu ajutorul unui sistem automatizat, printr-o apăsare de buton poţi să aprinzi lumina şi să deschizi ferestrele din toate încăperile.
Dacă obişnuiai în fiecare dimineaţă, înainte de a-ţi începe practic ziua, să ridici jaluzelele, să porneşti muzica sau televizorul, să reglezi căldura, acum, cu ajutorul unui sistem, poţi să faci toate acestea doar apăsând un buton. „Automatizarea locuinţei este practică şi foarte uşor de folosit, integrând armonios sistemul audio şi video al casei, iluminatul, securitatea, climatizarea, comunicaţiile şi internetul“, explică Radu Cristea, directorul companiei Lantec România. Asta înseamnă că vei economisi timpul pe care altădată îl pierdeai cu „activităţi domestice“ şi că vei scăpa de stresul întrebărilor de genul „oare am scos fierul de călcat din priză?“. „Printr-un sistem inteligent, toate luminile din casă se pot stinge, iar încălzirea poate trece automat «în redus». De asemenea, prizele pe care le-ai programat vor fi scoase din tensiune, alarma se va arma, iar obloanele vor fi trase“, spune Monica Roşu, manager pe segmentul rezidenţial al Schneider România, marketing manager pentru Republica Moldova. Supraveghere de la distanţă Dacă te întorci dintr-o călătorie mai devreme decât ai prevăzut, când te afli în aeroport, poţi să porneşti încălzirea din casă, prin intermediul telefonului. De asemenea, oriunde eşti, dacă ai conexiune la internet, poţi controla tot ce se întâmplă în propria locuinţă. „Vei vedea dacă ai mesaje de alarmă, iar cu ajutorul camerei poţi să observi tot ceea ce se întâmplă acasă în lipsa ta“, mai spune Monica Roşu. De pildă, dacă vrei să vezi cine te-a vizitat cât timp ai fost plecat, este suficient să montezi o cameră de luat vederi deasupra uşii, iar musafirul va fi fotografiat automat. Tu nu ai de făcut decât să-ţi verifici mesajele de pe telefonul mobil. Astfel vei putea vedea imagini cu toate persoanele care au fost la tine în lipsa ta. Alege scenariul preferat şi potrivit personalităţii tale E seară şi toată familia este reunită pentru cină. Este timpul pentru un film de pe DVD, o emisiune la TV, un joc pe calculator sau o carte. Pentru fiecare aceste opţiuni, poţi seta intensitatea luminii pe care o doreşti. De exemplu, prin apăsarea butonului „home cinema“, luminile se sting, DVD-ul porneşte, ecranul pentru proiecţie şi jaluzelele coboară. Scenariile după care îţi poţi seta casa sunt infinite şi depind de gusturile şi nevoile fiecăruia, chiar şi de zona în care este amplasată casa. „Când pleci în concediu, este suficient să apeşi butonul «călătorie» şi toate luminile vor fi stinse, storurile coborâte, alarma armată, simulatorul de prezenţă pornit, aerul condiţionat scăzut la minimum, iar piscina acoperită“, explică Monica Roşu. Pentru un prânz alături de prieteni va trebui să apeşi pe butonul „exterior“ şi vei putea jongla cu câteva funcţii. Muzica va porni, iar pentru a întâmpina musafirii, uşa se va deschide automat.
Cu ajutorul unui astfel de sistem, spune Radu Cristea, poţi să porneşti irigarea grădinii noaptea şi chiar să previi pornirea acesteia în timp ce se află persoane în curtea interioară. Specialiştii spun că asemenea sisteme oferă locuinţei confort şi personalitate. „În afara acestor sisteme, se pot cumpăra şi paturi care se ridică la perete şi care sunt dirijate cu ajutorul unei telecomenzi“, spune arhitectul Daniel Petrescu.
AVANTAJE > În sezonul rece datorită faptului că temperatura din camere scade automat atunci când ferestrele sunt deschise, vei avea costuri mai mici de încălzire.
> Există protecţie automată de lumină excesivă a soarelui sau de vânt puternic în caz de furtuni, asigurată de storurile care reacţionează la senzori de soare şi de vânt.
DEZAVANTAJE
> Costă mult. De exemplu, pentru o locuinţă de 300 de metri pătraţi va trebui să scoţi din buzunar în jur de 15.000 de euro. > Montarea instalaţiei necesită spargerea zidurilor. De aceea, este indicat să o instalezi atunci când construieşti locuinţa sau când o renovezi.