Editura Evenimentul si Capital

Conducerea a produs dintr-un condei o pagubă de 44,3 milioane de euro Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii

Antena WiMAX
Autor: | | 0 Comentarii | 2915 Vizualizari

Raportul Curţii de Conturi din 23 decembrie 2016 recomandă recuperarea prejudiciului de la persoanele responsabile. Specialiştii din domeniu susţin că se ştia de când s-a făcut achiziţia echipamentelor WiMAX că erau depăşite

Curtea de Conturi a efectuat în perioada 6 septembrie-23 decembrie 2016 un control la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii SA, care în 2015 a înregistrat pierderi de peste 28 de milioane de lei.

Doar decizia cel puţin nefericită a conducerii de a implementa proiectul WiMAX, un sistem de furnizare de internet pe unde radio, a produs societăţii o pierdere de 44,3 milioane de euro. Acest proiect apare prima dată în Strategia de dezvoltare a societăţii din 2008, în care se prevedea un buget de 11,6 milioane de euro pe patru ani. Însă, pe 5 august 2009, SNR a înregistrat pe SEAP un anunţ de intenţie cu următoarele specificaţii „valoare estimată fără TVA: între 35.000.000 şi 40.000.000 euro; echipamente tip WiMax necesare pentru dezvoltarea reţelei naţionale de transport a SNR şi creşterea portofoliului de clienţi”.

O investiţie vitală, făcută după ureche

Studiul de fezabilitate a fost propus pentru aprobarea Consiliului de Administraţie de către directorul general Gabriel Grecu. Curtea de Conturi a constatat că Studiul de fezabilitate nu a avut la bază un studiu de piaţă, dar a fost adoptat împreună cu demararea procedurilor în vederea realizării şi implementării Proiectului Dezvoltarea Reţea Transport şi Acces la Clienţi de tip WiMAX. În şedinţa CA, din 20 august 2009, directorul executiv pentru strategie şi dezvoltare, Ion Dorobanţu, a afirmat că fără acel proiect SNR dispărea de pe piaţa comunicaţiilor. El a fost susţinut de directorul general Gabriel Grecu.

De la 11,6 la 50 via 33,5 milioane de euro

Interesant este şi faptul că anunţul de pe SEAP a fost pus înainte de aprobarea proiectului în CA, fără ca măcar să treacă prin Consiliul Tehnico- Economic al SNR. Dacă, în Strategia din 2008, valoare proiectului pe patru ani era estimată la 11,6 milioane, prin Studiul din 2009 a fost stabilită la 33,5 milioane de euro, depăşindu-se şi cerinţele impuse de licenţa emisă de ANC. În Nota de fundamentare a achiziţiei din 24 august 2009, costurile urcă la 50 de milioane de euro. Două zile mai târziu, directorul general a aprobat documentaţia de atribuire.

O singură ofertă şi bună

Pe 2 decembrie are loc şedinţa de deschidere, singurul operator economic care a depus o ofertă a fost Omnilogic SRL în asociere cu Frontal Communications SRL cu 39,2 milioane de euro fără TVA. Contractul de furnizare a fost încheiat pe 1 martie 2010. Echipa de control a constatat că SNR nu a dorit achiziţionarea prin divizarea pe loturi a echipamentelor, metodă prin care ar fi cumpărat doar echipamentele necesare pentru instalare în cadrul proiectului WiMAX, evitându-se astfel achiziţii supraevaluate cantitativ. Pe scurt, SNR a achiziţionat echipamente care nu au fost niciodată folosite, cu consecinţa unui prejudiciu la bugetul societăţii estimat la 14,3 milioane de lei.

Să le casăm, a zis Mândrescu!

Veste MARE pentru toti pensionarii! Se intampla de la 1 aprilie si afecteaza pe toata lumea

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI