Evenimentul Zilei > Politica > Condiţiile PSD pentru acceptarea acordului cu FMI
Condiţiile PSD pentru acceptarea acordului cu FMI

Condiţiile PSD pentru acceptarea acordului cu FMI

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat, astăzi, semnarea unei rezoluţii care cuprinde şapte condiţii prin care social-democraţii ar putea accepta un acord cu Fondul Monetar Internaţional. Printre acestea, se numără păstrarea locurilor de muncă, relansarea creditării şi respectarea programului de intrare în zona euro. Social-democraţii au criticat, prin vocea liderului lor, reacţia Guvernului în faţa crizei economice şi au cerut rectificarea bugetului şi înfiinţarea unui consiliu de control pentru măsurile şi actele emise de Executiv.
  • Prima condiţie este ca banii împrumutaţi să finanţeze sectorul public şi nu sectorul privat.
  • Cea de-a doua condiţie se referă la păstrarea locurilor de muncă. Potrivit documentului, România nu-şi poate permite reducerea locurilor de muncă în perioada imediată următoare şi, dimpotrivă, ar trebui să creeze peste un milion de noi locuri de muncă în următorii cinci ani.
  • A treia condiţie vizează asigurarea resurselor pentru sistemul public de pensii şi asigurarea corelării creşterii veniturilor cu inflaţia, astfel încât să se poată proteja puterea de cumpărare a populaţiei.
  • Relansarea creditării este o altă condiţie pusă de PSD. Potrivit formaţiunii, aceasta trebuie să se facă pe baza unui angajament ferm din partea băncilor comerciale în care să se stipuleze că resursele deţinute în România rămân în economia românească şi vor relansa creditarea economiei reale.
  • A cincea condiţie este ca acordul cu FMI să nu întârzie în niciun fel accesul României în zona euro.
  • Penultima condiţie se referă la transparenţa unui eventual acord cu FMI. "Trebuie să ştim exact ce condiţii se negociază, trebuie să fim de acord cu ele şi trebuie să ştim exact la ce preţ şi cu costuri vor fi folosiţi banii precum şi condiţiile de rambursare. Nu numai noi, dar şi populaţia trebuie să ştie, pentru că este vorba de banii populaţiei, munciţi de populaţie", se arată în rezoluţia PSD.
  • A şaptea condiţie constă în asigurarea că resursele bugetare deţinute pentru investiţiile publice în domenii precum educaţie, sănătate sau transporturi, nu vor fi afectate de acest acord.

PSD cere rectificarea bugetului

Mircea Geoană a apreciat că răspunsul actual al Guvernului la perioada economică pe care o traversează România este incoerent şi a subliniat că este necesară înfiinţarea unui Consiliu al relansării economice.

Potrivit liderului PSD, consiliul ar trebui să fie format din preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, premierul, guvernatorul BNR şi principalii specialişti în economi şi să să supravegheze actele emise de guvern pentru relansarea economică.

În plus, preşedintele Senatului a apreciat că bugetul de stat trebuie rectificat rapid, în condiţiile în care "un deficit de 2% este o reţetă clara pentru intrarea într-o recesiune profunda".

"PSD este îngrijorat că răspunsul Guvernului este încă insuficient de coerent şi e depăşit de evoluţia şi dinamica momentului".

Tot astăzi, Mircea Geoană a avertizat că partidul său va fi loial guvernării atât timp cât coaliţia va funcţiona în condiţii de parteneriat egal.