Ieri-seara a avut loc a doua semifinala a concursului din acest an, la care au participat 11 piese. Reprezentantul Romaniei la Helsinki va fi ales in finala care va avea loc pe 10 februarie.

Patru piese intrate in semifinalele de anul acesta au fost suspecte de plagiat, doar una fiind exclusa din concurs din acest motiv. "Asta e situatia. Ce sa facem daca fiecare se inspira?", a declarat Cornel Fugaru, fost membru al juriului.

Suspectati ca "s-au inspirat"

Acuzat de plagiat, Marius Moga, compozitorul piesei "Dracula, My love",  a apelat la un muzicolog din Londra pentru a demonstra ca acuzatia este nefondata. Intrucat raportul prezentat de acesta arata ca nu e vorba de plagiat, melodia a ramas in concurs.

Piesa "Make it", compusa de Papa Junior si interpretata de Giulia Nahmany, a fost insa eliminata pentru ca s-a dovedit a fi copiata dupa "Risin’", interpretata de cantareata Natalia, la preselectia din Belgia pentru editia din 2004 a concursului.

O alta piesa contestata a fost "Rubber Girl", interpretata de Gabriel Huiban. Aceasta s-ar fi asemanat cu melodia "My beautiful woman", lansata de formatia Backstreet Boys in 2006.

Gemenele de la Indiggo au fost eliminate din concurs pentru ca nu s-au prezentat la repetitii.  Si despre piesa lor s-a spus ca este plagiat pentru ca seamana cu "Tango, Tango", interpretata in 2004, la selectia nationala suedeza a Eurovisionului de cantareata Petra Nielsen.

In 2003, Costi Ionita a participat la preselectia pentru Eurovision cu piesa "Dominus", care s-a dovedit si ea un plagiat. Presa a mentionat atunci ca aceasta a avut ca sursa de inspiratie melodia "Ty Prosti" a formatiei Hi-Fi din Rusia. Ionita si-a retras atunci piesa din concurs.

Moga din nou la comisie

Trupa Veche, Marcel Pavel, Ionut Ungureanu, Simplu & Andra, Tibi Scobiola si Desperado & Tony Poptamas sunt ultimii sase finalisti ai selectiei nationale a Eurovisionului 2007, calificati in urma semifinalei de ieri seara.

Ei au fost desemnati in urma votului juriului de specialitate (Adrian Despot, Gabriel Cotabita, Mihai Ogasanu, Dan Teodorescu, Titus Munteanu, Andrei Tudor si Andrei Partos) – care a contat in proportie de 50% – si a televotingului (50%).

TVR, organizatorul concursului, va apela inca odata la o comisie speciala care se va intruni maine pentru a analiza doua piese suspecte de plagiat. Este vorba de "Dracula, my Love", compusa de Marius Moga si interpretata de Andra & Simplu si "Well-o-wee", compusa de Radu Fornea, Daniel Alexandrescu si Mircea Presel si interpretata de Rednex si Ro-Mania. Daca se va dovedi ca sunt plagiate, ele vor fi eliminate retroactiv din finala.