Liderii PSD vor încerca astăzi, la întâlnirea informală de la Piteşti, să tranşeze statutul lui Adrian Năstase: dacă va rămâne un simplu membru de partid până la rezolvarea problemelor cu justiţia sau trebuie să-i cedeze funcţia de conducere la care aspiră, şi anume preşedinţia Consiliului Naţional.
Dilema liderilor PSD este aceea că reactivarea lui Năstase va dăuna imaginii partidului, iar dacă-l vor ţine pe margine acesta îi va ţine într-un scandal continuu. Fostul premier nu e susţinut
Joi seară, Adrian Năstase a anunţat că se gândeşte să-şi depună candidatura pentru acest post. Dorinţa sa de a reveni nu a fost bine primită de Geoană, Hrebenciuc şi grupul de la Cluj. „Cred că, în acest moment, nu ne putem permite luxul ca partid să mergem pe formule care pot să reactiveze clişee negative“, a replicat Mircea Geoană la Realitatea TV. „Adrian Năstase nu are la ora actuală suportul necesar în partid ca să revină pe o funcţie de conducere“, l-a susţinut şi vicepreşedintele PSD, Ilie Sârbu. Cei doi i-au dat de înţeles lui Năstase că postul e ocupat deja de Dan Mircea Popescu. Acesta din urmă şi-a anunţat intenţia de a-şi menţine mandatul de preşedinte al Consiliului Naţional (CN), arătându-şi disponibilitatea de a candida chiar şi contra lui Adrian Năstase. Semnalele de împotrivire nu l-au descurajat pe Năstase. „Dacă locul de preşedinte al CN va fi vacant şi dacă cei care mi-au sugerat să candidez vor considera în continuare acest lucru, probabil voi candida“, ne-a declarat, ieri, Năstase. Potrivit unor surse din PSD, Geoană intenţionează să aibă zilele următoare o discuţie cu el pentru a-i face o ofertă: să renunţe la candidatură în schimbul conducerii unui grup de lucru care să se ocupe cu programul PSD pentru reforma constituţională. Această ofertă a fost făcută publică de Geoană şi reiterată joi seara într-o declaraţie la Realitatea TV.
Susţinătorii lui Năstase nu sunt de acord cu această ofertă minimală. Astăzi, la Piteşti, Geoană va testa în ce măsură vicepreşedinţii PSD sprijină reactivarea lui Năstase.