Comisarul european pentru energie: vom avea o iarnă grea

Comisarul european pentru energie: vom avea o iarnă grea

Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, prezent ieri la Bucureşti, a declarat că, deşi disputa dintre Rusia şi Ucraina a fost rezolvată „la suprafaţă”, ne-am putea confrunta din nou cu o iarnă grea în ceea ce priveşte alimentarea cu gaze naturale.

La începutul acestui an, mai multe state UE au avut de suferit ca urmare a disputei dintre Moscova şi Kiev privind tranzitul de gaze. În urmă cu o săptămână, autorităţile de la Moscova au a me ninţat Ucraina că vor opri din nou furnizarea de gaze în cazul în care nu-şi achită datoriile. Zilele trecute, ucrainenii au plătit datoria aferentă lunii iunie. Trebuie să fim pregătiţi

„Încercăm să angajăm ambele părţi în găsirea unei soluţii permanente şi stabile pentru problemele privind tranzitul gazului prin Ucraina. Cred că suntem pe drumul cel bun, dar această iarnă ar putea fi grea. Deci nu toate problemele sunt rezolvate, dar suntem pe drumul cel bun”, a declarat Piebalgs. Întrebat dacă se aşteaptă la o repetare a scenariului de la începutul acestui an, comisarul european a menţionat că este dificil de făcut o estimare. „Trebuie să lucrăm la interconectare şi la proceduri de urgenţă, dacă ceva va merge prost.

Am văzut cu toţii declaraţiile autorităţilor ruse de acum două zile şi, chiar dacă problemele sunt rezolvate pentru iunie, cine poate spune ce se va întâmpla în iulie, august?”, a spus comisarul. Referitor la Nabucco, Piebalgs ne-a asigurat că acesta se va face, acordul interguvernamental va fi semnat în iulie.

Ne puteți urmări și pe Google News