Exporturile romanesti catre spatiul comunitar vor scadea treptat pana in 2010, dupa cum reiese dintr-o prognoza pe termen lung data publicitatii de Comisia Nationala de Prognoza.
Potrivit acesteia, ponderea exporturilor intracomunitare din totalul realizat de Romania va scadea treptat, de la 67,6% cat reprezenta in 2005, pana la 64,7% in 2010. In schimb, ponderea importurilor comunitare va creste cu trei procente, atingand pragul de 65% dupa 2010.
Usoara scadere a exporturilor Romaniei catre tarile din spatiul comunitar estimata pentru urmatorii ani de CNP se explica atat prin barierele de ordin calitativ impuse de standardele europene, cat si prin legaturile comerciale puternice cu Croatia, Macedonia si Turcia.
"Ponderea tot mai mica a exporturilor catre statele comunitare nu ar trebui sa ne ingrijoreze. UE are tot interesul sa exporte cat mai mult in afara spatiului sau deoarece pentru aceste exporturi se percep taxe vamale", a precizat Ion Ghizdeanu, presedintele CNP.
INTARZIERE
Produsele traditionale, protejate la anul Produsele traditionale romanesti vor beneficia de protectie pe pietele UE abia de la inceputul anului viitor. Intarzierea cu un an a masurilor protectioniste este din cauza Ministerului Agriculturii, care nu a transpus in timp util normele europene in legislatia nationala.
Pana la sfarsitul anului trecut, Ministerul Agriculturii a atestat ca fiind traditionale aproximativ 820 de produse. Pe aceasta lista se gasesc de la branza de burduf, carnati pana la tuica si vinars.
Protectia oferita de UE se realizeaza in functie de denumirile de origine, indicatiile geografice si caracteristici traditionale garantate. Un produs protejat poate beneficia de fonduri pentru promovare pe piata comunitara, dar si de preturi mai bune la comercializare.