Evenimentul Zilei > Actualitate > Comasarea, acrobaţie electorală fără plasă de siguranţă
Comasarea, acrobaţie electorală fără plasă de siguranţă

Comasarea, acrobaţie electorală fără plasă de siguranţă

Suprapunerea alegerilor le va da candidaţilor la funcţii publice o singură şansă, fără varianta de rezervă în care îşi puteau încerca norocul la Parlament dacă ratau la primărie.

Dacă, la prima vedere, comasarea alegerilor are avantajul economiilor financiare aduse partidelor şi bugetului de stat, candidaţii înşişi nu au motive de bucurie.
În condiţiile în care noua lege va interzice unei persoane să candideze în acelaşi timp la un post de primar sau şef de CJ şi la unul de parlamentar, s-a zis cu candidaturile onorifice, menite doar " să tragă lista" de consilieri sau cu plasa călduţă de siguranţă care le permitea celor care eşuau la locale să îşi încerce norocul peste câteva luni, la Parlament.
Ca urmare, mulţi vor avea probabil parte de ceva nopţi nedormite înainte de a alege între primărie şi Parlament.
Prigoană: Nu mai merge cu "dacă nu nimeresc aici…"
"Dacă se va adopta proiectul privind comasarea alegerilor, problema se va pune altfel. Erau unii veşnic candidaţi. Nu o să mai meargă cu «lasă, bă, că, dacă nu nimeresc aici, mă duc dincolo »", a admis deputatul PDL, Silviu Prigoană, care îşi anunţase intenţia de a se înscrie în cursa internă a PDL pentru Capitală.
Întrebat ce va face în cazul în care va fi candidatul PDL la Primăria Generală şi va pierde, căci nu va mai avea şansa să ocupe un loc de deputat sau senator, Prigoană a răspuns ironic: "Ba da, pot! Peste patru ani!".
"Partidul va fi cel care va hotărî ce-i bine pentru partid şi nu ce-i bine pentru candidat", a explicat Silviu Prigoană. Un alt democrat-liberal cu acelaşi obiectiv – Primăria Capitalei -, Costică Canacheu, ar fi mulţumit dacă proiectul de comasare al alegerilor locale s-ar realiza.
"Ar dispărea acea tentanţie pe care unii colegi o au de a căuta soluţii de viaţă în politică. Ştiţi, e ca pe vremuri când la facultate te uitai să candidezi acolo unde sunt mai puţini pe loc. (…) Dacă voi obţine nominalizarea partidului pentru Primăria Capitalei, şi dacă am să accept această nominalizare nu voi regreta", a spus Canacheu.
"E prematur să spun acum. Eu nu am luat o astfel de decizie. Dar e clar că trebuie să optez pentru una sau pentru alta în situaţii din astea absurde", spune, rezervat, deputatul PSD Georgian Pop, posibil candidat pentru primăria sectorului 2.
Mai puţină aglomeraţie la Consiliile Judeţene
În schimb, pentru preşedinţii de Consilii Judeţene (CJ) şi primarii care intenţionează să candideze pentru un nou mandat lucrurile sunt mai simple, aceştia scăpând de contracandidaţii parlamentari.
Lucru recunoscut şi de preşedintele CJ Iaşi, Constantin Simirad, care şi-a anunţat deja intenţia de a candida pentru un nou mandat. "Va fi un vid de candidaţi. Parlamentarii nu se vor înghesui la locale dacă alegerile se vor suprapune cu parlamentarele.
Nimeni nu va risca. Pe de altă parte, nu poţi lăsa să candideze oameni cu 5-6 % aderenţă în judeţ cât au cei care acum vor să candideze la Consiliul Judeţean”, a arătat Simirad. Există însă şi parlamentari desemnaţi candidaţi la locale care spun că prin comasarea alegerilor nu li se încurcă planurile, deoarece sunt siguri de victoria lor.
Liberalul Horia Uioreanu, aspirant la primăria Cluj Napoca, nu pare îngrijorat. "Eu am declarat clar că mă duc la locale. M-am pregătit un an de zile pentru această candidatură. Nu cred că o posibilă comasare va constitui un handicap", şi-a explicat parlamentarul PNL opţiunea. Colegul de partid Emilian Frâncu ar da cariera legislativă pentru scaunul de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea.
"Ar fi imoral ca, după ce un an de zile m-am luptat într-o competiţie internă în cadrul USL, să apară o răzgândire. Pentru că, motivaţia mea este una strict pentru administraţie. A sosit momentul ca experienţa mea de parlamentar să-şi spună cuvântul în ceea ce priveşte municipiul Râmnicu Vâlcea. Este oraşul meu căruia îi sunt dator", a spus el Frâncu.
"Noi, în Ardeal, pornim mai greu, gândim mai domol, ne decidem mai greu, dar când luăm un drum, îl urmăm! Nu ne răzgândim pe parcurs. Eu nu-mi asum riscuri, ci o candidatură. Mă interesează să nu înşel încrederea acordată de cetăţenii acestui judeţ în cale două mandate de parlamentar", ne-a declarat deputatul Radu Moldovan, candidat PSD la şefia CJ Bistriţa- Năsăud.
"Dacă voi obţine nominalizarea partidului pentru Primăria Capitalei, şi dacă am să accept această nominalizare nu voi regreta.”
COSTICĂ CANACHEU, deputat PDL

CINE PIERDE, CINE CÂŞTIGĂ
Avantajele şi dezavantajele cuplării alegerilor
Laura Ciobanu
Comasarea alegerilor oferă câteva avantaje principalilor actori implicaţi. În primul rând, reducerea cheltuielilor atâta timp cât nu vor mai fi două campanii, ci una singură.
E un avantaj şi pentru PDL dar mai ales pentru USL, care se află într-o serioasă criză financiară, cu datorii neplătite încă din campania prezidenţială din 2009, astfel încât acum câteva săptămâni, după declaraţiile lui Victor Ponta, un creditor era cât pe ce să ceară executarea silită a PSD, iar Relu Fenechiu l-a reeşalonat lui Crin Antonescu o datorie de aproape un milion de euro.
Cuplarea alegerilor ar oferi primarilor opoziţiei ocazia să îşi finanţeze campania proprie cu fondurile candidaţilor dornici să fie susţinuţi să devină parlamentari. În al doilea rând, ambele blocuri mari – PDL şi USL – vor reuşi să-şi consolideze dominaţia în propriile fiefuri pentru că primarii şi şefii de CJ vor acţiona mult mai direct ca vectori de imagine care să amplifice şi votul pentru parlamentari.
De asemenea, fiind scaunele lor în joc, aleşii locali vor trage zdravăn în campanie şi pentru parlamentari, în loc să lucreze cu motoarele turate doar la jumătate, aşa cum fac de obicei după ce s-au văzut deja votaţi. Cu alte cuvinte, în acest caz învingătorul, oricine ar fi, are mai multe şanse să ia totul în plan local.
Pentru PDL, timpul înseamnă voturi
Prin această mişcare, care mută votul undeva în noiembrie 2012, PDL şi UDMR caută să câştige timp pentru a recupera popularitatea pierdută. Calculul este că abia în a doua partea a lui 2012 o eventuală revenire economică va permite guvernului să înapoieze bugetarilor procentele tăiate din salarii.
Pe de altă parte, dacă alegerile rămân separate, un rezultat slab la locale ar duce la demobilizarea atât a activului de partid cât şi a electoratului la alegerile parlamentare.
Apoi, comasarea elimină riscul trădării primarilor, pentru că altminteri există riscul ca, odată aleşi, o parte dintre primari, în funcţie de evoluţiile politice, să schimbe tabăra, fie la propriu, fie contra unor promisiuni de sprijin venite din partea De partea cealaltă, pentru USL, amânarea alegerilor înseamnă zile în plus de opoziţie.
Or, până acum, fiecare lună a costat Uniunea procente în sondaje, aceasta ajungând de la aproape 70% în februarie până la sau chiar sub 50% în acest moment. În plus, trecerea timpului nu va face decât să amplifice fricţiunile locale.
Citiţi şi:

  • Ce condiţii pune UDMR pentru susţinerea comasării alegerilor