Un proiect de directiva propune reglementarea conditiilor de prezentare ale bancilor la imprumuturile mai mici de 100.000 de euro.
Locuitorii UE vor putea rambursa anticipat imprumuturile de pana la 10.000 de euro fara a fi penalizati. In plus, toate informatiile despre conditiile de acordare si costurile aferente imprumuturilor mai mici de 100.000 de euro vor fi prezentate similar in tarile UE, ceea ce inseamna ca potentialii consumatori vor putea face repede si fara batai de cap cea mai avantajoasa alegere.
Consiliul Europei propune ca aceste modificari sa fie cuprinse intr-o directiva europeana. Documentul urmeaza sa fie aprobat de Consiliul Europei, dupa care va ajunge in a doua lectura in parlament.
Oferte europene perfect comparabile Dupa aplicarea noilor reguli, consumatorii vor avea acces la informatiile-cheie in reclame. Conditiile de creditare, adica dobanda, numarul si frecventa ratelor care trebuie achitate institutiei de credit, obligatia de a incheia o polita de asigurare sau comisionul de penalizare in cazul in care nu se platesc la timp ratele vor fi precizate intr-o forma comparabila in intreaga UE.
Directiva propusa tinteste sa deschida piata europeana a creditelor pentru persoane fizice, care este de 800 de miliarde de euro. In prezent, aceasta e fragmentata in piete nationale care nu ofera consumatorilor prea multe optiuni si preturi competitive.
Transparenta va ascuti concurenta
Ministrul german Brigitte Zypries a declarat ca noua legislatie va aduce „avantaje practice clare” doritorilor de a accesa credite. Principalul va fi transparenta: consumatorii vor putea compara ofertele de credite ale mai multor banci inainte sa ia o decizie.
„Aceasta directiva va face mai usor pentru cetatenii mobili, care sunt din ce in ce mai multi si care folosesc serviciile de internet banking, sa identifice oportunitati dincolo de granitele pietelor nationale de credite”, a precizat Brigitte Zypries.
Expertii sugereaza ca miscarea va duce la cresterea concurentei, care se poate manifesta prin costuri scazute si rate ale dobanzii mai mici. O alta prevedere a propunerii de directiva este cea de a le oferi tuturor consumatorilor posibilitatea de a avea la dispozitie 14 zile pentru a intrerupe contractul de imprumut fara a oferi motivul rezilierii. Aceasta reforma este asteptata de nu mai putin de cinci ani.
ROMANIA Cum sunt prezentate creditele
In prezent, bancile si societatile care acorda credite de consum sunt obligate sa afiseze costul efectiv al imprumutului: dobanda anuala efectiva (DAE). Modul in care se calculeaza DAE difera insa de la o institutie de credit la alta. La stabilirea DAE unele institutii iau in calcul si costurile cu politele de asigurare, in timp ce altele „uita” de ele.
Pe de alta parte, penalizarile pe care le platesc cei care nu respecta graficul de rambursare a imprumuturilor sunt ascunse in contractul de credit. In mod obisnuit, clientul nu vede contractul de credit decat in momentul in care trebuie sa-l semneze.